Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Kalendář akcí

Podporujme svého sedláka - plánovací schůzka s ekofarmáři

Termín: 20. února 2012 (pondělí) 17.00–19.00 (akce již proběhla)

Místo konání: Brno

 

--> Chci mít přístup ke kvalitním sezónním potravinám přímo z ekofarmy.

--> Chci nakupovat místní biopotraviny za dobrou cenu.

--> Chci osobně znát zemědělce, který pro mě potraviny pěstuje.

--> Chci dobře investovat svoje peníze a podporovat tak udržení drobného zemědělství.

 

Skupina Podporujme svého sedláka je modelem tzv. komunitou podporovaného zemědělství, které je rozšířeno v USA, Francii, Velké Británii a dalších nejen evropských zemích. V komunitou podporovaném zemědělství (ve světě známém jako CSA - Community Supported Agriculture) sdílejí sedlák a jeho zákazník rizika a výnosy zemědělského hospodaření bez dalších prostředníků. Komunitou podporované zemědělství vytváří potpávku po existenci drobných rodinných farem, které hospodaří s ohledem na životní prostředí. Zemědělci nevyrábějí potraviny pro anonymní trh s nestabilními cenami, ale pro konkrétní lidi ve vém okolí, kteří je respektují jako důležité členy místního společenství.

Jeden způsob je například takovýto: Zákazník se seznámí s drobným zemědělcem ze svého okolí (zpravidla biozemědělcem) a předplatí si u něj na několik měsíců předem dodávky zeleniny, ovoce, mléčných výrobků či dalších produktů z farmy. Každý týden či čtrnáct dní si pak z odběrného místa ve městě vyzvedne svůj podíl toho, co se zrovna urodilo. Sedlák má jistotu odbytu a peníze předem, což mu umožňuje investovat do rozvoje svého hospodaření. Zákazník získává sezónní potraviny z důvěryhodného zdroje a může nahlédnout více do toho, jak se pěstují a vyrábějí.

Zdá se vám to jako dobrý nápad a chcete se do brněnské skupiny přidat? Nebo jen vědět víc? Přijďte na plánovací schůzku s ekofarmáři Pospíšilovými z Holubí Zhoře, kteří pro nás pěstují biozeleninu. Na programu bude stručné představení komunitou podporovaného zemědělství v zahraničí, diskuze nad potřebami sedláků a zákazníků - co si můžeme vzájemně nabídnout, návrh smlouvy o partnerství, představení rozpočtu farmy a nabídky produktů.

KDY a KDE: 6. a 20. února (vyberte si) v Domě ochránců přírody na Panské 9.

Budeme rádi, když dáte o své účasti vědět na e-mail níže. Nemůžete-li přijít, zanechte nám mail a včas vám přijdou aktuální informace.

Kontakt: Bc. Veronika Frélichová
 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
«duben 2024»
PoÚtStČtSo Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Zobrazit akce z archívu


   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024