Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Kalendář akcí

Kurz Ochrana klimatu

Termín: 12. května (úterý) 9.00 – 13. května 2015 (středa) 16.00 (akce již proběhla)

Místo konání: Brno

Ekologický institut Veronica Vás v rámci projektu „Vzdělávání pro udržitelný rozvoj pro jihomoravská centra EVVO" srdečně zve na kurz: Ochrana klimatu (12., 13. a 20. května 2015)

Cíl

Cílem kurzů je zvýšení konkurenceschopnosti pracovníků a pracovnic center environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty prostřednictvím vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Úkolem kurzu je získání znalostí, informací a kompetencí v oblasti ochrany klimatu. A také získání velké a trvalé motivace se jí po zbytek života věnovat.

Obsah kurzu

Co to je skleníkový jev, jak je veliký, čím je působený, jak se zesílil a roste, k čemu to vede: k oteplování Země. Proč skleníkový jev sílí: vinou spotřeby fosilních paliv. Oteplování globální a regionální jako hlavní příčina klimatické změny. Další faktory působící na tuto změnu: aerosoly ze spalování, změna využití krajiny. Jaké jsou přírodní vlivy na stav klimatického systému. Jak se jeho stav mění a bude měnit, jaké jsou dopady těchto změn. Čemu se již nelze vyhnout (a máme se na to adaptovat). Jaké jsou cesty k tomu, aby emise skleníkových plynů přestaly růst a pak klesaly k nule. Co se označuje jako mitigace. Jak moc to spěchá. Vize zerocarbonbritain.org – společnosti, která skleníkový jev už nezesiluje. Koncept udržitelného rozvoje, neudržitelnost dnešní spotřeby, její morální aspekty. Co může dělat každý, aby svůj příspěvek k oteplování minimalizoval. Co může a má dělat obec, firma, stát, EU, OSN. Dobré a špatné příklady. Kde jak plýtváme, jak s tím přestat. Obdoba s 2. světovou válkou – ubrání se lidstvo samo před sebou, zachráníme civilizaci?

Lektoři

RNDr. Jan Hollan, Ph.D. již od roku 1990 přednáší a píše o globálním oteplování, jeho příčínách a důsledcích. Zabývá se také technologiemi snižujícími spotřebu, zejména pasivními domy. Věnuje se i osvětě o obnovitelných zdrojích energie, dusíku a fosforu. Je světovým odborníkem ohledně světelného znečištění. Ke všem těmto oblastem publikoval řadu vlastních prací a překladů, které jsou vesměs volně dostupné na internetu.RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc. založila ekologické poradenství v Československu a vede Ekologický institut Veronica, jehož působiště je i Centrum Veronica v Hostětíně, poskytující praktické ukázky udržitelných technologií.

Cílová skupina

Pracovníci a pracovnice center environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty v Jihomoravském kraji.

Rozsah kurzu

Kurz se sestává ze 3 dnů/24 vyučovacích hodin. Podmínky úspěšného absolvování jednotlivého kurzu: absolvování všech tří vyučovacích dnů, zpracování Vámi vybrané práce o rozsahu 1-2 normostrany, ústní prezentace zpracované práce. Každý úspěšný absolvent obdrží certifikát.

Organizační opatření

Zasedací místnost Domu ochránců přírody, Panská 9, Brno12., 13. a 20. května 2015 vždy přibližně 9 – 16 hodinStravování je zdarma, pro mimobrněnské z Jihomoravského kraje zajistíme zdarma (pokud potřebujete) nocleh z prvního na druhý učební den.Pro pracovnice a pracovníky jihomoravských ekocenter zdarma, včetně zmíněného stravování a popř. ubytování. Každý účastník obdrží tištěné vzdělávací materiály.

Přihláška

Hlaste se e-mailem na adresu: petr.ledvina@veronica.cz, do přihlášky uveďte jméno, příjmení, jméno vaší organizace, e-mail, datum narození a obec vašeho trvalého bydliště (uveďte prosíme všechny požadované údaje).

Počet míst je velmi omezen, hlaste se co nejdříve. Organizace může vyslat i více pracovníků. Bez přihlášení předem se není možné zúčastnit.

Aktivita Pilotní realizace a ověření vzdělávacího programu je součást projektu „Vzdělávání pro udržitelný rozvoj pro jihomoravská centra EVVO" číslo CZ.1.07/3.2.04 . Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Kontakt: Mgr. Ing. Petr Ledvina
1322_opvk_logolink_i_veronica_malinke.jpg
 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
«duben 2024»
PoÚtStČtSo Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Zobrazit akce z archívu


   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024