Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN
Abeceda přírodní zahrady
Hledej v abecedě:

Fenykl

doprovodný obrázek
doprovodný obrázek
Fenykl má dužnaté pochvy listů, které tvoří nepravou cibuli. Dá se jíst syrový, dušený, zapékaný se sýrem, vařený na způsob chřestu nebo přidat do polévky. Má dobrý vliv na trávení, hl. proti zácpě, a výrazně snižuje nadýmání. Navíc odvodňuje organismus a zbavuje jej zároveň i jedů. Příznivě působí i proti stresu, posiluje nervy a zbavuje napětí. Obsahuje vitamin C, z minerálů hlavně železo, vápník a hořčík. Podobně jako štěrbák snižuje obsah cholesterolu i tuků v krvi. Bylo zjištěno, že posiluje i imunitu. Je teplomilný, ale naše podmínky snáší poměrně dobře, jen bychom ho neměli pěstovat spolu s fazolem a rajčetem. Prospívá vedle čekanky, štěrbáku, salátu, okurky a hrachu. Pokud chceme vypěstovat velké nepravé „hlízy“, musíme ho vyset až v červnu a poskytnout mu hojnost vláhy a živin na hluboké kypré půdě. Protože je to trvalka, dají se ale křehké mladé lodyhy s drobnějšími zdužnatělými pochvami listů sklízet i brzy na jaře. Vybrané lodyhy můžeme pak nechat vykvést a vysemenit.

Projděte si celou Abecedu přírodních zahrad

Autorka Abecedy přírodních zahrad je Helena Vlašínová a kol.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024