Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Přírodní zahrady ve Zlínském kraji

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 8. 2. 2013, autor/ka: Kateřina Fojtů

Lidé se odpradávna věnovali ovocnářství a zahradnictví. Po staletí vysazovali  ovocné sady a pečovali o ně, kolem domů si vytvářeli zahrádky, které jim byly zdrojem zeleniny a květin.   Využívali pouze přírodní vztahy a zákonitosti - pěstovali odrůdy uzpůsobené místním podmínkám, k ochraně proti škůdcům používali přírodní látky, k hnojení používali komposty a mrvu. Během 20. století  lidé na svých zahradách začali využívat chemické postřiky a hnojiva a zahrady se staly nepřátelskými pro různé druhy živočichů a rostlin.

V projektu Přírodní zahrady pro Bílé/Biele Karpaty se  snažíme propagovat přírodě blízké hospodaření a prezentovat možnosti péče o zahradu  s využitím přírodních vztahů a zákonitostí. Především se snažíme  ukázat, že zahrada je místem nejen pro zahradníka a jeho úrodu, ale i pro celou řadu volně rostoucích rostlin  a  volně žijících živočichů , kteří tvoří podstatu přírodní rozmanitosti (biodiverzity)

Máte taky  takovou  zahradu, na kterou možná sousedé pohlížejí s mírným despektem, ale pro volně žijící živáčky je to ráj? Pokud leží v kraji Zlín, pak máme pro vás dobrou zprávu. Můžete se přihlásit do společenství přírodních zahrad a získat  plaketu „Přírodní zahrada“ v rámci přeshraničního projektu . Stačí tak málo: obejít se bez rašeliny, bez rozpustných minerálních hnojiv a bez pesticidů. Kromě těchto tří hlavních kritérií musí být rovněž splněno 10 z 30 dalších kritérií, vztahujících se na založení zahrady a péči o ni. Pokud se přihlásíte,  přijede licencovaný certifikátor a jestli vaše zahrada splní kriteria, obdržíte certifikát a plaketu Přírodní zahrada

Pečovat o zahradu přirozeným způsobem znamená usilovat o vytvoření uzavřených koloběhů. Ústřední význam přitom má udržování a zvyšování půdního zdraví a půdní úrodnosti. Majitel přírodní zahrady se snaží o maximální podporu přirozených dějů nebo tyto děje svými zahradnickými opatřeními napodobuje. Zásahy a opatření přitom omezuje jen na ty nejnutnější a jinak se cvičí hlavně v trpělivosti a důvěřuje působení přirozených regulačních mechanismů. Přírodní  zahradu chápeme jako ekosystém, který slouží nejen člověku a jeho potřebám, ale umožňuje život  široké paletě rostlin a živočichů. Ohleduplné zacházení se všemi obyvateli zahrady tak samozřejmě patří k této přírodní zahradnické filosofii.

Přírodní  zahrady jsou oázy pro rostliny, živočichy i člověka. Tady se všichni cítí dobře, ježek i vážka, vzácné rostliny i nádherně barevné trvalky, protože se tu pracuje v souladu s přírodou.  Bližší informace najdete na http://www.veronica.cz. Na stránkách  www.cz.natur-im-garten.at se můžete dozvědět mnoho cenných informací, nashromážděných během 10 let úspěšného projektu v Rakousku.

 

Chcete přihlásit svoji/vaši zahradu?  Ptáte se jak? Stačí poslat e-mailem vyplněnou přihlášku.
Pokud vaše zahrada neleží ve Zlínském kraji a le kdekoliv jinde v České republice – nezoufejte! I vy můžete svoji zahradu přihlásit, ale za její certifikaci, kterou nemáme pokrytou grantem budete muset zaplatit. Podmínky placené certifikace.

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024