Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jaká bude budoucnost energetiky? Vyjádřete se právě teď!

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 19. 11. 2013, autor/ka: Edvard Sequens

Každý člověk se zájmem o své zdraví, peněženku, přírodu, životní prostředí a budoucnost České republiky může do 11. prosince vyjádřit svůj názor na státní energetickou koncepci. Ekologické organizace proto připravily portál www.energetickakoncepce.cz, z něhož mohou lidé poslat své připomínky a vyjádření. Je určen všem, kteří chtějí moderní ekonomiku založenou na energetické efektivitě a čisté obnovitelné energii a nechtějí platit vysoké účty za energii, bourat severočeské vesnice kvůli těžbě uhlí, ohrožovat klima a stavět nové jaderné reaktory či obří spalovny podle návrhu ministerstva průmyslu.

Sdružení Centrum pro dopravu a energetiku a Calla pak připravily veřejnou debatu pod názvem „Quo vadis, státní energetická koncepce?" ve čtvrtek 5. prosince od 16 hodin v Domě techniků na Novotného lávce v Praze, při níž vystoupí i ekonomičtí a energetičtí analytici.

Ekologické organizace předložené koncepci ministerstva průmyslu vytýkají zejména to, že:

  • nepracuje dostatečně s potenciálem energetické efektivity a zachovává tak zbytečně vysokou spotřebu energetických zdrojů,
  • nerespektuje potřebu výrazného snížení emisí skleníkových plynů kvůli riziku globální změny klimatu,
  • nezaručuje, že zůstanou zachovány územní ekologické limity těžby hnědého uhlí, která chrání před vyhnáním z domova tisíce obyvatel Horního Jiřetína, Černic a další severočeských měst a obcí,
  • staví překážky pro využití možností čistých obnovitelných zdrojů energie,
  • předpokládá masivní finanční podporu kontroverzních projektů, jako jsou nové jaderné reaktory nebo spalovny nevytříděného komunálního odpadu.

Ekologické organizace požadují, aby aktualizace státní energetické koncepce byla vrácena k přepracování. Ministerstvo průmyslu totiž opakovaně nerespektuje zákonný požadavek na důkladné posouzení více variant a nesplnilo ani v dalších bodech požadavky ministerstva životního prostředí.

Více na webových stránkách www.energetickakoncepce.cz

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024