Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Za oteplování planety mohou lidé

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 1. 10. 2013, autor/ka: Jan Hollan a Yvonnna Gaillyová

První díl 5. hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro klimatické změn IPCC, který byl právě zveřejněn, podrobně sděluje, na čem se v minulých letech shodli čelní badatelé z oborů fyzikálních a přírodovědných základů klimatické změny: Aby oteplení zůstalo pod dvěma stupni a zabránilo se nejhorším důsledkům změny klimatu, musí naprostá většina fosilních paliv zůstat v zemi. Takto jednoduše to v minulé zprávě nebylo: dosud jsme zoxidovali něco přes 500 Gt uhlíku, celkově to nesmí být přes 1000 Gt. To ale neznamená, že užívání fosilních paliv je zatím v pořádku. Každá spálená tuna kazí zemské klima; není-li její použití životně nezbytné, je nemorální.

Globální nárůst teploty v letech 1880 až 2012 (zdroj NASA Goddard Institute for Space Studies)

Zpráva doslova říká: „V každém z posledních tří desetiletí byl zemský povrch postupně teplejší než v jakémkoliv předchozím desetiletí od roku 1850. V severní polokouli bylo období 1983-2012 pravděpodobně nejteplejší 30-leté období za posledních 1400 let.

Více viz na Climateprogress: http://thinkprogress.org/climate/2013/09/30/2699121/real-budget-crisis-co2/ (anglicky)
Tisková zpráva Klimatické koalice: http://www.zmenaklimatu.cz/cz/tiskove-zpravy/1348-ipcc-o-zmene-klimatu-vime-stale-vice2 (česky)

Shrnutí prvního dílu  5. hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) - Fyzikální základy ke stažení (anglicky)

 

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024