Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Klimatická hvězda míří do Hostětína

Archiv aktualit a článků

Publikováno: 27. 4. 2012, autor/ka: Hana Machů

Logo Klimatických hvězdHostětín, jediná oceněná obec za Českou republiku, se zařadil po bok švýcarského Zurichu, německého Lipska či regionu Andalusie ve Španělsku. Ocenění Climate Star je udělováno Klimatickou Aliancí nejúspěšnějším evropským obcím a regionům za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu. Hostětín byl oceněn především za svůj přístup k využívání obnovitelných zdrojů energie.

Obec Hostětín reprezentuje moderní přístup k získávání a využívání energie. Obec je vytápěna téměř ze 100% obnovitelnými zdroji, a to biomasou a sluncem. Osmdesát procent domů v obci vytápí dřevní štěpka z obecní výtopny. Pro ohřev teplé vody využívá 10 domácností (tj. 10% domů) energii slunce prostřednictvím solárních kolektorů. Slunce je využíváno i pro výrobu elektřiny pro provoz vyhlášené místní bio-moštárny i výtopny. Šetrné veřejné osvětlení pak šetří nejen energii a klima, ale také nemalé finanční prostředky.

K příkladným energeticky úsporným stavbám patří pasivní dům Centra Veronica, které se věnuje ekologickému vzdělávání dětí i dospělých. Dům je provozován i jako certifikovaný ekologický penzion, ve kterém mohou návštěvníci strávit svoji dovolenou.

Climate Star Award je prestižní program, který demostruje zkušenosti a úspěchy v komunální sféře. Ocenění poukazuje na nejrůznější místní strategie ochrany klimatu a poskytuje základnu příkladů dobré praxe, ze kterých se mohou obce inspirovat a následovat je.

Slavnostní udílení cen Climate Star se konalo 26. dubna 2012 na zámku Schloss Hof v Rakousku. V letošním ročníku bylo oceněno 20 obcí, měst a regionů z 9 evropských zemí. Ocenění Climate Star rozšířilo řadu prestižních certifikátů, které Hostětín obdržel - například Energy Globe 2007, Česká solární cena 2009 aj. Mezi nejvýznamnější návštěvníky obce patří britský následník trůnu, princ Charles, který do obce zavítal v roce 2010.

Fotografie z předání

Fotogalerie z předávání cen

Více informací o udílení cen a o dalších oceněných projektech. (anglicky)

Videospot o Hostětíně: http://www.veronica.cz/jekamjit

Přečtěte si všechny aktuality a články

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024