Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Kdo je zodpovědný za zimní přikrmování zvěře?

11. 1. 2006
Chtěl bych se Vás zeptat, kdo je zodpovědný za zimní přikrmování zvěře?
Doporučení Ekologické poradny Veronica
1. Po stránce organizační je zimní přikrmování zvěře opravdu plně v kompetenci honebních organizací, což mohou být jak režijní honitby (tj. Lesy České republiky) tak myslivecká sdružení (ČM myslivecká jednota atd.). Zde odkazuji na stránky www.cmmj.cz

2.Po stránce faktické je třeba vycházet z toho, že druhy živočichů, které máte na mysli, především srnec, zajíc, jelen,divoké prase tady byly už před příchodem člověka a nikdo je nepřikrmoval. Pokud za tuhých zim nebudou přikrmovány, je zřejmé, že jejich stavy poklesnou, ale jako druh nepochybně přežijí. Jakkoliv se vám to bude zdát cynické, je faktem, že množství zvěře, především srnců a divokých prasat je několikanásobně větší, než naše krajina snese. Redukce na přirozenější úroveň, ať již odstřelem nebo přírodní selekcí, je nanejvýš žádoucí. Nejpřirozenější je redukce přes velké šelmy. Člověk velké šelmy vystřílel, a tak ztratily některé druhy zvířat, zejména sudokopytníci, přirozené nepřátele. Člověk (myslivec) ale tyto šelmy nedokázal plnohodnotně nahradit. Jeleni i srnci se proto přemnožili, je jich nyní v lesích mnohonásobně více, než odpovídá přírodní rovnováze. Spásáním mladých stromků a poškozováním porostů ohrožují existenci lesa, který není schopen se bez pomoci lesníků samostatně obnovit. Rysové a vlci příznivě ovlivňují nejen početnost, ale také kvalitu jelení a srnčí populace. Díky způsobu svého lovu likvidují slabší a nemocné kusy a udržují genovou základnu zvěře na vysoké úrovni. Proto chceme-li zdravé lesy, potřebujeme vlky a rysy. Z pohledu naší organizace je tedy návrat šelem pro přírodu mnohem důležitější než zimní přikrmování zvěře.

3. Po stránce emocionální je pochopitelná snaha člověka pomoci trpící zvěři, člověk si dovede představit její situaci a má přirozenou snahu pomoci. Mladé stromky, katastrofálně zdevastované a zdeformované přemnoženou zvěří se neozývají, ale trpí mnohem víc než zvěř. Člověk si však emočně nedokáže představit situaci stromů. Vysoká sněhová pokrývka je ve skutečnosti bezpečnou ochranou před okuskem zvěří a malým stromkům obvykle neublíží.

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024