Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak zabránit narážení ptáků do prosklených ploch? Kde koupím siluety dravců k nalepení na sklo?

Revidováno: 28. 4. 2016 (původní text: 11. 1. 2006)

Jak zabránit narážení ptáků do prosklených ploch? Kde koupím siluety dravců k nalepení na sklo?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Ptáci jsou ohrožováni nejen hustou sítí elektrického vedení, ale také velkými prosklenými plochami. Odraz přirozeného prostředí ve větších oknech je pro ptáky matoucí a způsobují si zranění, tím že snaží plochou skla proletět. Prosklenými plochami jsou nejvíce ohrožováni zejména drobnější zpěvní ptáci např. sýkory, pěnkavy, kosi, drozdi, vlaštovky, vrabci či někteří větší druhy ptactva např. strakapoudi, hrdličky apod.

Silueta dravce

Nejjednodušší a finančně nenáročný způsob zabezpečení tohoto jevu prosklených ploch je vylepení siluet dravců na místa, kde je předpoklad zvýšeného rizika narážení ptactva do skla. Pro ptáky nejsou nebezpečné jenom protihlukové skleněné stěny podél komunikací, ale i prosklené plochy čekáren na zastávkách, sklenících či zimních zahradách, stejně tak i skleněné plochy budov. Výlepem siluet dravců částečně zabráníte zbytečným úrazům a úhynu ptáků na těchto plochách. Pokud k tomuto i po zabezpečení dochází, je to ve většině případů provedeno nesprávně. Dostatečné účinnosti se dosáhne při nalepení siluet v maximální vzdálenosti 10 cm od sebe. Účinnost siluet se však postupně snižuje,- práci si na ně přivyknou. Navíc černá barva, ve které je většina z nich vyvedená, jejich účinnost spíše snižuje. Je lépe použít signálních barev (oranžová, červená, zelenožlutá ap.), aby byly lépe vidět. Pro velké budovy jsou vylepené siluety dravců stejně málo účinné.

Oblíbené černé siluety dravců plně postačí, ale je důležité, aby jich byl dostatek. Maximální vzdálenost mezi nálepkami je 10 cm. Černé siluety ptáků lze dostat v naší ekologické poradně Veronica či zakoupit v našem elektronické obchodě.
Lepší jsou siluety barevné, co nejpestřejší, nejnápaditější a v co největším počtu. Barevné siluety je však obtížnější sehnat, můžete si je ale vyrobit.

Samolepky s UV efektem jsou další možností. Tyto samolepky odráží ÚV světlo, které je pro lidské oko neviditelné, avšak ptáci ho zřetelně vidí. Tyto samolepky jsou transparentní a proto nezabraňují pronikání světla do místnosti, avšak i u nich platí, samolepky v maximální vzdálenosti 10 cm.
Na sklo můžete nainstalovat také jiné obrázky, např. květiny, ornamenty, zvířátka, osvědčily se také dětské malby provedené barvami na sklo, na protihlukových stěnách jsou vhodnější barevné, asi 2 cm široké samolepící pruhy (nalepené různými směry) ve vzdálenostech asi 10 cm od sebe. Jedním z řešení je také čiré sklo zaměnit za sklo mléčné.

Jako další ochranu můžete použít ptačí budky, v případě, že je umístíte přímo na sklo, ptáci na ně dosedají a nenarazí do skla.

Jako skutečně účinný prostředek proti nárazům ptáků se jeví polep tenkými proužky lepící pásky (o šířce jen 20-30 mm), která může být průsvitná (ovšem nikoli čirá, resp. průhledná). Důležité je, aby jednotlivé pásky byly nalepeny max. 100 mm od sebe. Na orientaci polepu až tolik nezáleží. V případě objektu se žaluziemi za okny nejlépe vyhovuje polep vertikální, v případě skleněných protihlukových stěn a prosklených čekáren polep horizontální. Tím, že polep bude realizován z průsvitné pásky, množství denního světla pronikajícího do interiéru se příliš nesníží. Polep je nutné umístit z vnější strany skleněných tabulí, aby byl byl při pohledu zvenčí lépe vidět. Proto je zapotřebí vybrat kvalitní materiál, který odolá povětrnostním vlivům i pravidelné údržbě. Pro skleněné tabule o tloušťce větší než 20 mm (typicky protihlukové stěny) je vhodný polep oboustranný.

Pokud jde o zákonnou povinnost taková opaření provést, je to zakotveno v § 5 zákona č.114/92 Sb, o ochraně přírody a krajiny, a to sice v odstavci 3.

Fyzické a právnické osoby jsou povinny při provádění zemědělských, lesnických a stavebních prací, při vodohospodářských úpravách, v dopravě a energetice postupovat tak, aby nedocházelo k nadměrnému úhynu rostlin a zraňování nebo úhynu živočichů nebo ničení jejich biotopů, kterému lze zabránit technicky i ekonomicky dostupnými prostředky. Orgán ochrany přírody uloží zajištění či použití takovýchto prostředků, neučiní-li tak povinná osoba sama. Orgánem ochrany přírody je v tomto případě krajský úřad.

Siluetu dravce lze zakoupit například v našem internetovém obchodu, buď jako černou siluetu, a nebo jako zmíněnou reflexní siluetu.

Autor: Mojmír Vlašín a Pavla Pokorná; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024