Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Ekologické izolační materiály?

Revidováno: 1. 1. 2009 (původní text: 10. 11. 2005)
Mohu použít na zateplení domu nějaké ekologické materiály?
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Zateplení domu samo o sobě je počinem, který přispívá ke snížení zátěže životního prostředí. To, jaký materiál na zateplení použijeme, by nemělo být na prvním místě. Na prvním místě by měla být tloušťka zateplení, která by neměla klesnout pod 15 cm (u stropu a podkroví spíše dvacet a více).

Pod ekologickými stavebními materiály lze rozumět takové, které svým životním cyklem zatěžují životní prostředí podstatně méně než jiné běžné materiály. Jsou jimi zejména materiály na přírodní rostlinné bázi nebo materiály s jednoduchou přípravou. To je například dřevo a hlína jako zástupci tradičních stavebních technologií. V dnešní době se trend přírodních materiálů u nás rozvíjí a lze najít na trhu (často z dovozu ze zahraničí a za poměrně vysokou cenu) materiály na bázi konopí, lnu, ovčí vlny, dřevité vlny aj. Zvláštní postavení mezi izolačními materiály zaujímají balíky slámy. Jde o kvalitní izolaci ovšem za velmi nízkou cenu. (mezi 0,- až 200 Kč za kubík). Díky nízké ceně si lze dovolit i velkorysé izolace dosahující 40 nebo 50 cm.

Autor: Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Ekologické stavění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024