Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak si vybrat ekologický způsob vytápění?

10. 11. 2005
Zvažuji změnu vytápěcího systému domu. Lze doporučit nějaký ekologický způsob vytápění?
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Předně je zapotřebí zvážit, zda-li by si dům nezasloužil důslednější rekonstrukci, jejíž součástí by bylo také zlepšení energetických vlastností domu a tedy snížení ztrát tepla. To lze provést zlepšením nebo výměnou oken a důkladným zateplením (tj. alespoň 15 cm izolantu, u vodorovných konstrukcí spíše 25 cm, ale ideální je nejít pod 30cm izolantu). Takto vylepšený dům potřebuje menší zdroj tepla a jde tedy i o jistou investiční úlevu.

Tímto zdrojem by z hlediska vlivu na životní prostředí měla být nějaká forma biomasy (tzn. dřevo, štěpka, pelety, sláma apod.). Dnešní trh nabízí určité možnosti. Máte možnost přitápět v různých krbových kamnech, máte možnost topit do ústředního topení ve zplynovacím kotli nebo v kotli na tuhá paliva obecně. Zajímavou, rozvíjející se alternativou, je topení dřevními peletkami (či peletami). Tento drobný sypký materiál je automaticky dopravován do hořáku v potřebném množství, takže peletový kotel je vysoce regulovatelný. Z hlediska emisí do ovzduší jsou právě zplynovací kotle a kotle na pelety lepší alternativou než jednoduché kotle či kamna na tuhá paliva.

Jiné zdroje již mají ekologickou bilanci o mnoho horší. Máme-li však stanovit pořadí "škodlivosti" zdrojů vytápění, bylo by asi následující: nejvíce zatěžující je elektřina tedy elektrický přímotop (event. akumulace) a podobně je na tom i spalování uhlí v lokálních topeništích. Lépe si již stojí tepelná čerpadla, která jsou na stejné úrovni s plynovým topením, kde je ještě lepší alternativou tzv. kondenzační kotel. Topení slunečními kolektory je ve starých domech poměrně nevýhodné. Efektivnější je investovat do řádného zlepšení tepelných vlastností budovy.

 

Autor: Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Energie Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024