Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jakou láhev na vodu zvolit pro opakované použití?

5. 9. 2017

Prosím o radu názor - jak moc je nebezpečné opakovaně používat PET lahev na pití? Dočetl jsem se nedávno, že se to vůbec nedoporučuje - prý je jen na 1 použití. Jakou láhev na opakované použití byste mohli doporučit ?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Materiály, ze kterých se lahve vyrábí, mohou být různé. Je to především sklo, různé kombinace plastů a kov.
Skleněné láhve jsou těžké a rozbitné, ale nemusíme se bát závadných látek. Lahve z borosilikátového skla jsou lehčí, ale i dražší. Někdy se tyto láhve prodávají pod nepřesným názvem eko láhev nebo zdravá láhev. Jejich uzavírání vzhledem k různosti materiálů nemusí být v některých případech dlouhodoběji trvanlivé.

Plastové láhve jsou lehké, ale nemají nejlepší pověst o jejich vlivu na uchovávané tekutiny.

Nerezová láhev se může bez problémů ohřívat, je nerozbitná, ale rozhodující je i kvalita použitého materiálu. Jejich povrch může časem podléhat korozi.

Plastové láhve, které mají nálepku bez BPA, ftalátů a dalších škodlivých látek jsou velmi drahé a jejich cena může být i několik set korun. Jsou to například lahve z polypropylenu. Tento kvalitní materiál je natolik odolný, že se používá i v laboratořích. Levnější je varianta plastů se zakomponovaným křemíkem, které se používají například jako lahve na pivo. Ty jsou pevnější než běžné PETky a poznají se zabarvením a povrchem uvnitř lahve, který se podobá sklu. Nejsou ale odolné vyšší teplotě.

Nejrozšířenější jsou v současnosti lahve z polyethylentereftalátu (zkratka PET), ze kterého jsou vyráběny nápojové láhve – PETky. Polyethylentereftalát je organický polymer, skládající se z monomerů ethylenu a tereftalátu pospojovaných pevnou chemickou vazbou. Ftaláty tak do nápojů v PET-lahvích nepronikají. Molekuly tereftalátu (odvozené od kyseliny tereftalové) jsou zabudovány do struktury makromolekuly a mohou se uvolnit až při rozpadu materiálu. Stále se ztenčující a lépe mačkavý materiál se však na opakované použití hodí málo. Opakovaným používáním může dojít k narušení materiálu, ve kterém vzniknou praskliny. V těch se následně usídlí bakterie a ty se postarají o kontaminaci nápoje a následně přivodí zažívací potíže. Bakterie, které se mohou usadit v prasklinách a škrábancích, představují větší zdravotní riziko, než možnost, že se z plastu uvolní škodlivé chemikálie.

Přesto někteří odborníci tvrdí, že láhev lze použít i několikrát po důkladném opláchnutí vlažnou vodou a kontrole, zda plast není poškozený. Pozor ale, pokud není vyloženě napsáno, že můžete nádobu mýt v myčce, vysoká teplota plast naruší a dojde k uvolňování chemikálií, které se v plastu běžně nacházejí. Lépe je proto používat láhve co nejtvrdší. Nevystavujte také plasty slunečním paprskům a vyšším teplotám. Mohou se zvýšenou měrou uvolňovat škodlivé látky. Nejrizikovější látka, která se může z plastu uvolnit je bisfenol A (BPA), organická sloučenina používaná při jejich výrobě. Tato chemikálie může způsobovat řadu závažných zdravotních potíží. Zvyšuje riziko hormonálních problémů, ovlivnit může ovulaci, tvorbu rakoviny prsu, úbytek spermií nebo defekty genitálií při narození. Negativní účinky má i na imunitní systém nebo srdeční choroby.

Materiál lahve poznáme podle spodku plastové nádoby, kde je vylisován trojúhelník a v něm je zpravidla umístěno číslo a nebo písmeno. Viz příloha.

Podobně jako i v jiných oblastech, kde důležitým kritériem je dosahování co největšího zisku je i ve výrobě a distribuci lahví vidět velký posun ke snižování nákladů a zvyšování cen. Novinky uváděné na trh neznamenají vždy lepší výrobek a snížení váhy nemusí být automaticky k většímu prospěchu uživatelů. Škodlivost staršího a nezávadnost nového výrobku je součástí reklamy a teprve čas nám ukáže, zda nový výrobek znamená i pokrok pro zákazníky.

Příloha: Co znamenají čísla umístěná na plastových obalech?

Recyklační symboly plastů

1 - PET (polyetyléntereftalát) Tyto láhve jsou určeny jen pro jedno použití. Důvodem je, že mohou uvolňovat do tekutiny těžké kovy jako například antimon (latinsky stibium). Dále mohou uvolňovat chemické substance, které narušují činnost vaší hormonální soustavy. Při degradaci PET se uvolňuje acetaldehyd, který svým nasládlým zápachem může znehodnotit obsah PET lahví. Do nápojů se také může uvolňovat oxid antimonitý, který se používá při výrobě PET lahví jako katalyzátor. Použití po recyklaci: fleecové mikiny, výplně bund, spacáků, apod.

2 - HDPE (polyetylén vysoké hustoty) Jedná se o takzvaný „dobrý" plast. Má ze všech používaných plastů nejnižší pravděpodobnost uvolňování škodlivých látek do tekutin, které se v něm uskladňují. Použití po recyklaci: trubky.

3 - PVC (polyvinylchlorid) Tyto láhve se nedoporučuje používat, protože mohou uvolňovat látky, které narušují činnost hormonů. Použití po recyklaci: plastová okna, plastové stavební prvky, chemické látky (chlorovodík, uhlovodíky). Jako odpad nepatří do kontejnerů pro plasty, ale do sběrných dvorů jako nebezpečný odpad.

4 - LDPE (polyetylén nízké hustoty) Tento druh plastu je relativně bezpečný. Při správném používání a mechanickém nenamáhání by z něj do nápojů neměli prosakovat škodlivé látky. Často se používá při výrobě plastových tašek. Použití po recyklaci: trubky.

5 - PP (polypropylén) Jedná se také o relativně bezpečný plast. Pokud se nevystavuje vyšším teplotám a mechanickému namáhání, neměly by se do nápojů a jídel uvolňovat nežádoucí chemické látky. V praxi se z něj většinou vyrábí například jogurtové kelímky a některé druhy láhví na tekutiny. Použití po recyklaci: sáčky a tašky.

6 - PS (polystyrén) Pozor, jedná se o látku uvolňující karcinogeny. Polystyrén by se v žádném případě neměl používat pro uschovávání nápojů a jídel. V případě přenosných chladniček, kde je polystyrén umístěn uvnitř, je nutné mít jídlo v nich spolehlivě oddělené od stěn. Použití po recyklaci: izolace, stavební materiál.

7 - Ostatní plasty, např. polykarbonát (PK), polyamid (PA), akrylonitrilbutadienstyren (ABS), bioplasty. Polykarbonát uvolňuje bisfenol A. Láhvím anebo jiným nádobám vyrobeným z polykarbonátu pro uskladnění nápojů a potravin se za každých okolností vyhněte. Je vhodný třeba k zastřešení bazénu. Ostatní látky se k výrobě lahví nepoužívají.

Autor: Rudolf Pecháček; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Voda Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024