Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak zastavit množení stromů na zahradě?

21. 7. 2016

Koupili jsme zahradu, ale ta vypadá spíše jako prales. Minimálně 15 let tak nikdo nic nedělal a teď je to stromek na stromku. Jsou tam švestky, jasany, šípky Jsou od malinkých po asi 3 metrové. Postupně vše kácíme a čistíme. Ale potřebujeme radu jak zastavit další množení stromů, abychom tam mohli mít časem krásnou a udržovanou zahradu.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Podle vašeho popisu soudím, že inklinujete spíše k přírodní zahradě, kterou si budete vytvářet sami menšími zásahy. To je ostatně směr, který naše ekologické poradenství podporuje. (Pokud byste chtěla zahradnicko-architektonické řešení, tak to je třeba se obrátit na nějakého architekta.)

Nejlépe bude, když si právě v této době projdete zahradu a stužkou si označíte všechny stromy, které na zahradě chcete mít a které jsou v místě, kde je chcete mít. Představte si ovšem, jak bude vypadat dnes metrový či dvoumetrový strom za deset  až patnáct let. Často i plané stromy vyrostlé ze semínka či pecky mohou dávat pěknou úrodu, tak bych nekácel úplně všechno. Někdy i neovocný strom (jasan, lípa) zahradu zkrášluje. Naopak, některé starší stromy můžete vykácet, pokud se vám v zahradě nehodí. Dřevo z vykácených stromů můžete štěpkovat (štěpkovač se dá i půjčit) nebo z nich vytvořit tzv. ptačník. Štěpku pak můžete s výhodou použít na mulčování kolem stromů, které ponecháte.

Náletové dřeviny

Náletové dřeviny

Pletený plot

…se dají použít např. na stavbu pleteného plotu (nebo kompostu, ptačníku či mulčování).

Stromy nejsou „plevele“ a není třeba nijak zvlášť se zabývat zábranou jejich dalšího množení. Množství stromů se na zahrádce vyskytuje pouze z toho důvodu, že trávník nebyl 15 let kosen. Pokud strom uříznete v úrovni země (aby šlo kosit) a budete trávník 1-2× ročně kosit, žádné další stromy se neobjeví. Menší stromy (do výšky 1 m) můžete na podzim dokonce i přesadit do přírody nebo nám je můžete donést do naší poradny, zájemce bychom o ně měli.

Pokud byste měla zájem přihlásit se do systému přírodních zahrad, tak se podívejte na naše stránky, kde najdete k tématu a způsobu přihlášení vyčerpávající informace.

Aktivita je podpořena v rámci projektu Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz
Logolink programu Fondu NNO

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Zahrady a zemědělství Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024