Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Uvolňuje se při kontaktu jogurtu s hliníkovým obalem hliník do potraviny

23. 5. 2016

Zajímalo by mne, zdali se při kontaktu jogurtu či zakysaného nápoje anebo tvarohu s hliníkovým obalem uvolňuje do této potraviny hliník, čímž může docházet k rozvoji Alzheimerovy choroby apod. Existují k dispozici nějaké studie či výsledky měření? Nedají se hliníková víčka nahradit za jiný materiál?

Pokud nejsou k dipozici kontejnery na hliník, lze vhazovat víčka do běžného kontejneru?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin  je hlavním zdrojem hliníku v lidském těle opravdu dietární expozice, neboli příjmem potravou. Na druhou stranu se ve zprávě uvádí, že obaly nejsou hlavním zdrojem hliníku v potravě. Hliník se v potravě může vyskytovat přirozeně, např. přijetím do plodin z půdy, nebo přidáváním různých aditiv, neboli příměsí. Potraviny obsahující aditivum hliník a jeho sloučeniny (E 520 až 523) nejsou vhodné pro osoby trpící nemocemi ledvin, u hliníku (aluminium) navíc existuje možnost, že se podílí na vzniku Alzheimerovy choroby (pozn. autora: bylo by rozumné nepoužívat v kuchyni aluminiové nádobí).

Pokud na hliníkový obal nepůsobí kyseliny, což je například ocet nebo kyselina citrónová, nebo soli, nehrozí podstatné uvolňování do potraviny.

Víčko od jogurtu, foto Reiske, Wikimedia Commons, licence: GFDL

Samozřejmě to nemění nic na faktu, že hliník jako materiál je značně neekologický.

Označení hliníkového obaluPoužitý hliník (i ten tenkostěnný) lze odevzdat/prodat ve sběrných surovinách, v některých obcích ve sběrných dvorech. Není zakázané, ho dávat do směsného odpadu, ale nepatří tam. Zbytečně by se skládkoval či spálil ve spalovně komunálního odpadu. Tentostěný hliník, pokud není tak jako při recyklaci slisován, většinou shoří, takže už nejde ze strusky nijak získat. Spíše jen přispíváme k jeho částečnému přidávání do ovzduší, tam kde nejsou na spalovně dokonalé filtry.

Pokud Vás problematika zajímá, doporučuji přečíst si celou zprávu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (ESFA), resp. alespoň krátké shrnutí na začátku dokumentu (v angličtině): http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/754.pdf

Přečtěte si další podrobnosti o hliníků na našich stránkách, včetně informací, kam s ním

Aktivita je podpořena v rámci projektu Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz
Logolink programu Fondu NNO

Autor: Jana Lebedová; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024