Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Co dělat, když se v lese děje něco nesprávného

Revidováno: 24. 8. 2016 (původní text: 18. 5. 2016)

Co dělat, když se v lese děje něco nesprávného, když se například ničí se cesty nebo když se kácí v rozporu se zákonem?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Hospodaření a další činnosti prováděné v lesích se řídí tzv. lesním zákonem č. 289/1995 Sb. Za jeho dodržování a za stav lesa je v prvé řadě zodpovědný jeho majitel, proto se nejprve obraťte na něj.

Nevíte-li, kdo je majitelem lesa, můžete si dohledat vlastníka lesního pozemku v katastru nemovistostí: http://nahlizenidokn.cuzk.cz. Místo si vyhledáte v mapě a kliknutím do ní zjistíte více informací o pozemku a jeho vlastníkovi. V Brně a okolí můžete využít stránku http://lesweb.brno.cz/, zde si přejdete na lesní oblasti. Když vyhledáte příslušný kus lesa, tak si na něj kliknete a z možností si vyberete: prozkoumat. Objeví se vám majitel lesa. Jsou-li pak vlastníkem Lesy ČR, dohledejte si kontakty na konkrétní lesní správu na webu www.lesycr.cz.

Na činnost vlastníka pak dohlíží státní správa lesů, kterou vykonávají obecní úřady obcí s rozšířenou působností. V Brně je to Magistrát města Brna, Kounicova 67, 601 67 Brno, Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství, tel. 542174036, 721833863, email: votava.vladimir@brno.cz.

Kontrolu vlastníka i úřadu může provádět Česká inspekce životního prostředí, v Brně pak její Oblastní inspektorát ČIŽP Brno, Lieberzeitova ul. 14, tel: 545 545 111, 731 405 100, email: public_bn@cizp.cz.

Jste-li bezprostředním svědkem nezákonného jednání v lese (vjíždění na motorkách, nelegální kácení), volejte policii ČR.

 

Aktivita je podpořena v rámci projektu Environmentální poradenství aktivně, profesionálně a místně zakotveně. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz
Logolink programu Fondu NNO

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Ochrana přírody a krajiny Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024