Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Čím nahradit rašelinu pro pěstování některých rostlin?

12. 3. 2015

Je možno nějak ekologicky šetrně nahradit běžně kupovanou rašelinu, potřebnou pro pěstování některých rostlin?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Předně doporučujeme nepoužívat žádnou rašelinu, protože těžba rašeliny v přírodě je velice destruktivní a zanechává "hluboké rány". Rašelina se totiž získává těžbou ze staletí starých rašelinišť, která jsou důležitým a citlivým ekosystémem a slouží jako vydatné pohlcovače oxidu uhličitého. Na rozdíl od lesů, které mají stejnou schopnost, je ale životní cyklus rašeliniště násobně delší. Namísto rašeliny můžete používat svůj vlastní kompost.

V zahradnických obchodech lze zakoupit i různé přírodě příznivější náhražky rašeliny - místo rašeliny je základem takového substrátu tzv. toresa. Jedná se o speciálně připravenou dřevní vlákninu ze smrkového dřeva, která nepoutá dusík, smíchanou s křemenitým pískem a lávovým granulátem. Stromy, ze kterých se tato vláknina vyrábí, nejsou chemicky ošetřované. Směs má drobtovitou strukturu, zaručuje optimální provzdušnění a hospodaření s půdní vláhou, které zajišťuje lávový granulát. Ten zabraňuje předčasnému vysychání půdy a uvolňuje postupně živiny, které jsou vázány na dřevní vlákna. Tato biologická dynamika živin, která napodobuje poměry v přírodním tlení v půdě, podporuje rychlou tvorbu kořenů a přispívá tak ke zdravému vývinu mladých rostlin.

K podrobnějšímu čtení Vám můžeme doporučit článek o mulčování, které často rašelinu může nahradit Co je mulč neboli nastýlka a jak jej vytvořit a kdy jej použít? (Sít' ekologických poraden) a dále se můžete ještě podívat na článek o Alternativním zlepšování půdy.

Autor: Jiřina Holubová; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Zahrady a zemědělství Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024