Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Způsobuje krmení psů granulemi likvidaci tropických pralesů?

9. 3. 2015

Někde jsem se dočetla, že pokud máte psa a krmíte ho granulemi, jen podporujete průmysl výroby krmiv, který ve svých konečných důsledcích likviduje tropické pralesy. Ptám se na ten konečný důsledek likvidace tropických pralesů?
Děkuji za odpověď.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Palmová plantáž. Foto: Craig, Wikimedia CommonsSice neznáme zdroj, ze kterého vycházíte, ale předpokládáme, že ten vychází z článku, který publikoval britský The Guardian v roce 2011. V tomto článku je opravdu krmivo pro psy spojováno s ohrožováním deštných pralesů. Zpráva o Mapování a porozumění používání palmového oleje ve Velké Británii uvádí, že k výrobě krmiv se používá olej z jader palmy olejné, což je vedlejší produkt při výrobě palmového oleje. Palmový olej je v Evropě nejběžněji používaným rostlinným tukem. Najdeme ho v potravinách (sušenky, čokoláda, zmrzlina, chipsy, atd.), v kosmetice, v čistících prostředcích a v pohonných hmotách (bionafta). V současné době mají výrobci možnost při výrobě používat tzv. certifikovaný palmový olej, jehož pěstování má být šetrnější k životnímu prostředí. Problém s krmivy, ale podle výzkumníků z Velké Británie spočívá v tom, že na výrobu krmiv pro zvířata se šetří a používá se necertifikovaný olej z jader palmy olejné. Přečtěte si celou zprávu o mapování palmového oleje Mapping and Understanding UK Palm Oil Use (anglicky), informace o krmivech najdete na stránkách 55 až 58.

Proč takový povyk kvůli palmovému oleji a jaké jsou důsledky jeho pěstování pro životní prostředí?

Největším problémem je přeměna pralesů na zemědělskou půdu a tedy na plantáže, které jsou často označované jako „zelená poušť". Na začátku procesu je odlesnění oblasti – tzn. rostliny, zvířata a lidé, kteří na území budoucí plantáže existovali ztratí svoje přirozené prostředí výskytu, které se už nikdy nebude moci obnovit. Samotná palma olejná (Elaeis guineensis) je tropický strom z čeledi arekovitých. Z oplodí této palmy se získává palmový olej. Palmová plantáž sice z dálky připomíná pěkný kus lesa, ale skutečnost je jiná. Na jejím území totiž kromě palem roste jen málo druhů rostlin a nejsou tam už žádná divoká zvířata – jednak tam pro ně není žádná potrava a ani majitelé plantáží je tam nechtějí. Palmy jsou samozřejmě také uměle ošetřovány chemickými pesticidy a to také životnímu prostředí neprospívá (opět to vede k vytlačování rostlinných a živočišných druhů). Postupně se tak z půdy bohaté na živiny stává opravdu „poušť", která se v budoucnu nedá plně revitalizovat.

Dalším důsledkem zpracovávání olejů z palmy je znečištění vody a půdy odpady z lisoven oleje. Otrávená voda je problematická samozřejmě nejen pro člověka, ale i pro zvěř a rostliny. Kromě přírodních následků mají plantáže i kulturní a politické dopady. Původní kmeny jsou vytlačovány z jejich území, je porušováno zvykové právo a vzniká velké množství sporů o území v důsledku skupování půdy. Lidé, kteří po staletí žili v souladu s pralesem a odvíjel se od něj celý jejich život, nyní musí nedobrovolně procházet změnami týkajícími se jejich bydlení, stravování, politické organizace a práce.

Vedlejší diskuze o škodlivosti krmiva se spíše zaměřují na vlastní složení krmiva a na nelidské zacházení se zvířaty. Dalším ožehavým tématem je debata, zda svým mazlíčkům ubližujeme, krmíme-li je pouze rostlinou stravou a ne masem. 

Pro další informace o palmovém oleji, jeho škodlivosti, certifikaci, atd., se podívejte na internetové stránky organizace Glopolis, který k tématu vydal i širokou řadu letáčků, z nichž některé si můžete odnést i z naší Ekologické poradny na Panské 9, Brno.

Ekologický institut Veronica se nedávno stal členem Koalice proti palmovému oleji.

Ještě stále pochybujete?

Pusťe si skvělý film Zelená poušť. Nemáte hodinku času, podívejte se alespoň na část v čase 27:47.

Autor: Jiřina Holubová; Ekologický institut Veronica

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024