Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Konzumují všichni placentálové své placenty?

12. 2. 2014

Vážená ekologická poradno, ráda bych vaším prostřednictvím oslovila vašeho expertního poradce doktora Vlašína s následujícím dotazem: na jedné nejmenované sociální síti jsme se dostali do sporu ohledně konzumace vlastních placent placentály. Možná vám není neznámý nový trend, který vznikl na starých základech, a to využívání placent ke zdravotním účelům Z placent zvířat se v současné době vyrábí ty nejúčinnější potravinové doplňky pro podporu a zlepšení imunity. Z lidských placent si může nechat matka vyrobit pro své dítě homeopatikum nebo tablety, které jsou účinné při nemocech kojence jako je nachlazení apod. Vznikl však i nový trend a to je konzumace placent připravených jako obyčejné jídlo. Jedna žena z diskuze uvádí, že její přítel udělal z její placenty, resp. placenty jejího dítěte guláš, druhá připravila pro svou rodinu a přátele lasagne. V diskusi vznikla otázka etiky pojídání lidského masa, konkrétně placent, načež bylo argumentováno tím, že je to vlastné normální a přirozené a že všichni placentálové placenty pojídají. Otázka na vás zní: je to pravda? Konzumují všichni placentálové své placenty? Nebo jen někteří, např. šelmy? Děkuji za odpověď.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Placentálové, tj. vyšší savci, vesměs placenty po porodu konzumují. Není to jen otázka šelem. U býložravců se uvádělo, že konzumují placenty proto, aby nepřilákali k mláděti dravce, později se zjistilo, že konzumací placenty se urychlují hojivé porodní procesy a iniciuje se laktace. Je ovšem pravda, že se často, zejména kravám v domácích chovech, bránilo pozřít placentu, protože se mohlo stát že se jí udusily, nebo jim vznikly trávící potíže. Nejbližší příbuzní člověka, tj opice, bez ohledu na to, zda jsou býložravé či všežravé, placentu požírají. Placenta obsahuje aminokyseliny, proteiny, uhlohydráty, vitamíny, nukleové kyseliny, biologicky aktivní peptidy, lipidové a mastné kyseliny, mukopolysacharidy, minerály a enzymy. U různých savců má placenta různý tvar, u primátů včetně člověka má tvar placky (= latinsky placenta).


Autor: Mojimír Vlašín; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024