Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Chov včel ve městech

11. 2. 2014

Jakým způsobem upravuje legislativa ČR chov včel ve velkých městech (konkrétně v Brně)?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Včela medonosná je považována za hospodářské zvíře, produktem není jen med, ale přínos včel pro člověka (opylování). Dalšími produkty jsou pyl, včelí vosk, propolis, mateří kašičku a v lékařství i včelí jed. Proto právní předpisy, které upravují chov včel na území České republiky jsou roztříštěné. V současnosti neexistuje žádný zákon, který by sjednocoval všechny požadavky, které musí být při chovu včel, výrobě medu nebo ochraně včel splněny a včelařství je tedy upravováno několika zákony a vyhláškami. Některá města (např. Plzeň) mají vlastní vyhlášku, která stanoví ohlašovací povinnost při umístění včelstva na území obce. V Brně žádná taková vyhláška neplatí, takže včelstvo ve městě můžete umístit bez povolní a nemusíte být ani členem včelařského svazu. Na druhé straně, pokud bude chtít dotaci na včelstva, musíte je přihlásit, podrobit veterinární kontrole a stát se členem svazu.


Právní normy :

zákon č. 166/1999 Sb. O veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (Veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů.

vyhláška č. 375/2003 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a o veterinárních požadavcích na živočišné produkty, ve znění pozdějších předpisů.

vyhláška č. 327/2004 Sb., o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin, ve znění pozdějších předpisů.


vyhláška č. 90/2002 Sb., kterou se stanoví opatření k zabezpečení ochrany včel, zvěře a ryb při používání přípravků na ochranu rostlin.
vyhláška č. 91/2002 Sb., kterou se upravuje registrace přípravku na ochranu rostlin a zacházení s nimi.


nařízení vlády č. 390/2003 Sb., kterým se stanový pravidla pro použití příjmů Pozemkového fondu České republiky k podpoře obnovy včelstev.

nařízení vlády č. 197/2005 Sb., o stanovení podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh, ve znění pozdějších předpisů.

 

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024