Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak se bránit proti světelnému znečištění?

2. 12. 2013

Chtěl bych se zeptat - co dělat v případě, že náš doma obtěžuje světelné znečištění z nedaleké továrny? V noci  máme v pokojích téměř den, protože světla jsou vážně pronikavé. Zatím jsem nezjišťoval, jestli stejný problém mají i sousedi v paneláku, ale kdybych si na tuto věc stěžoval, asi by bylo dobré, kdyby nás pod tím bylo podepsaných co nejvíce, že? Mám se tedy obrátit na městský odbor životního prostředí? Děkuji mockrát za odpověď!

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Z právního hlediska shledáváme tři možné varianty:

  1. Obrátit se na zástupce místní samosprávy, aby se pokusili situaci řešit. Obec by měla zabezpečit veřejný pořádek a přispět k ochraně životního prostředí tím, že bude regulovat nevhodné směrování světla.

  2. Obrátit se na stavební úřad, který povolil stavbu objektu. Už při povolování stavby by se měla řešit otázka rušení osvětlením. Můžete si vyžádat informace o povolení ke konkrétnímu zdroji světla a zjistit, zda byla tato otázka řešena. Stavební úřad také může uložit tomu, kdo porušil povinnosti uložené povolením sankci. Podle vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, nesmí být umístěny stavby pro reklamu a reklamní zařízení, tak aby obtěžovaly světlem nad limitní hodnoty.

  3. Třetí možností je zaštítit se omezením vlastnického práva v Občanském zákoníků (pravidlo platí ve starém i novém), ve kterém se píše, že "vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky vnikají na pozemek jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku."

Pro podrobnější informace si můžete zažádat ještě v poradně společnosti Frank Bold.

Pokud budete jednat s úřady, určitě bude lepší, když za Vámi bude stát více lidí z Vašeho okolí, kterým bude světelné znečištění také vadit. Kromě osobní návštěvy úřadu si také zhotovte písemnou formu Vaší stížnosti či námitky, kterou Vám na podatelně ověří. Doporučujeme nechat si pro sebe ověřit i kopii.

V případě, že byste chtěl zapojit i širší okolí, můžete využít petičního práva, kterým o sobě dáte výrazněji vědět. Orgán, na který petici podáváte, je povinen petici přijmout a do třiceti dnů na ni písemně odpovědět.

Další informace o osvětlení v obcích naleznete na našem webu.

Autor: Jiřina Holubová; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Škodliviny v životním prostředí Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024