Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak si vyrobit mýdlový sliz?

Revidováno: 5. 2. 2021 (původní text: 12. 9. 2013)
Doporučení Ekologické poradny Veronica

K praní znečištěného prádla použivá většina lidí masově propagované komerční prací prostředky, jejichž výroba je často energeticky náročná a nešetrná k životnímu prostředí. Přestože už jsou dnes všechny výrobky bezfosfátové, stále obsahují jiné problematické a mnohdy zbytečné látky, které neprospívají ani našemu zdraví. Prádlo přichází do přímého kontaktu s kůží a při sušení se zase uvolňují chemické látky do ovzduší, které se vdechováním dostávají dále do těla. Neexistuje žádný prostředek, který by byl příznivý pro životní prostředí, zejména ne pro povrchové vody. Více informací o praní.

Přesto se můžeme při praní prádla chovat šetrně. Klíčem k úspěchu je tzv. prací, neboli mýdlový sliz, který se sestává z mýdla a sody. Mýdlo se ve vodním prostředí velmi rychle a úplně biologicky rozkládá na látky v přírodě běžné. Tím, že soda zvyšuje pH odpadní vody, přispívá vlastně k jejímu zlepšování. Mýdlový sliz si snadno a levně vyrobíme dle následujícího receptu:

Výroba pracího slizu. Foto: Jitka Datinská

Mýdlo na praní, nastrouhané mýdlo a soda na praní. Foto: JitkaD
  • Co potřebujeme: kostku pracího mýdla (nejlépe jádrové, 175 až 250 g – vyzkoušejte). Krystalickou nebo práškovou prací sodu. Prášková soda je asi třikrát účinnější než krystalická, proto se jí dává třikrát méně (krystalická soda je dekahydrát - Na2CO3 × 10H2O, prášková soda je pouze Na2CO3). Prášková soda však obsahuje složku, která se usazuje jako šedý povlak, lépe se tedy osvědčuje soda krystalická. Čistá soda je dráždivá, manipulujeme s ní opatrně.
  • Jak na to: mýdlo nastrouháme a nasypeme do kyblíku s litrem horké vody a necháme rozpustit. Dolijeme 5 litrů horké vody, stále mícháme, přidáme sodu – zhruba 250 g krystalické nebo 100 g práškové, také necháme rozpustit. Příprava zabere asi 15 minut. Po vychladnutí vznikne hustší sliz. Pereme-li často, připravíme si dvojnásobnou dávku.
  • Dávkování: 250–500 ml podle stupně znečištění prádla, nejlépe přímo do bubnu pračky. Používáme-li odložený start, nenecháme nezředěný sliz na prádle, nejlépe ho vložíme dovnitř i s odměrkou. Pět litrů slizu tedy stačí na 10–20 praček. Při tvrdší vodě přidáme navíc ke každému praní půl až jeden kelímek prací sody. Jako aviváž používáme ocet – vůně vyvane při schnutí. Do přihrádky na aviváž ho dáme cca 3 lžíce (nutno vyzkoušet).

Také při používání slizu dodržujeme základní pravidla šetrného praní: plně využíváme kapacitu bubnu, skvrny odstraníme před praním, prostředek dávkujeme přímo do bubnu, běžně znečištěné prádlo pereme nejvýše na 40°C, nepoužíváme problematické aviváže, rozjasňovače ani bělící látky. Pokud máme možnost, sušíme na čerstvém vzduchu.

Nevýhody

Nic není černobílé a také prací sliz není dokonalým prostředkem. Nejčastěji zaslechneme tyto argumenty:

Prací sliz slabě voní

Samozřejmě, že prací sliz neobsahuje žádné přídavné parfémy a proto je vůně prádla slabě mýdlová a rychle vyprchá. Je to malá daň za šetrnost našeho praní vůči přírodě. Vždy do slizu můžeme přidat několik kapek přírodní esence. Obecně se ale držíme zásady, že čím méně aditiv používáme, tím lépe pro nás i pro přírodu.

Vúně může být také podpořena použitím přírodních esenciálních olejů, případně si do šatníku s vypraným prádlem můžete vložit např. kdouli, která prádlo hezky provoní, nebo bylinné plátěné pytlíky, jejichž vůně může být podpořena esenciálními oleji.

Tmavé prádlo vybledne a světlé zažloutne

Před prvním použitím vyzkoušíme účinky na vzorku prádla (starší oblečení nebo různé hadry na úklid). Osobně mýdlový sliz používám a nezpozorovala jsem změnu v zabarvení prádla.

Tip kolegyně Jitky: Aby bílé prádlo zůstalo bílé, sušíme na slunci. Bělidlo nepoužívám, plenky mi i po dvou dětech zůstaly krásně bílé. Na rozdíl od zkušenosti kamarádky, která plenky sušila na zastíněné verandě, její plenky byly šedé.

Výroba pracího slizu. Foto: Jitka Datinská

Ve sklenici je hotový sliz. Foto: JitkaD

Pokud z nějakého důvodu nemůžeme prát v pracím slizu, používáme výrobky s ekoznačkou. Mezi nimi hledáme kategorie pro prací prostředky. Kritéria  ekoznaček pro prací prostředky hodnotí například ekotoxicitu pro vodní organizmy, rozložitelnost, jednotlivé složky receptury, recyklovatelnost obalů nebo i přítomnost mikroplastů. Více a konkrétné ekoznačky najdete v naší odpovědi ohledně nákupu pracích prostředků s ekoznačkou.

Přečtěte si více informací o šetrném praní; další rady a návody se dozvíte v publikacích Do čista a Desatero domácí ekologie.

Autor: Petra Poklembová; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Praní, mytí, čištění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024