Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak chránit stromky proti okusu?

28. 11. 2012

Dobrý den. Vysadili jsme přes 100 lesních stromků (jedle, borovice, modříny) v místě kde bude jednou les. Listnaté stromy jsme zasadili ne jako sazenice ale jako desetitisíce semínek. Jedná se o relativně velké území (asi 1/3 hektaru) které není oplocené a není v našich silách ho oplotit. O listnaté stromy nemáme strach - ty převálcují zvěř svým počtem a poradí si. Ale máme problém s jehličnany - čekáme že nám je srnky okoušou, jak již nám dokázali minulou zimu. Otázka - čím lze těchto 100 jehličnanů ekologicky natřít proti okusu?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Výsadba lesa je nepochybně velmi záslužná a ušlechtilá činnost. Chválíme také zvolené složení – smíšený les je zpravidla odolnější, než lesy jednodruhové. Při výsadbě je nicméně vždy nutné vycházet z místních klimatických podmínek a snažit se o co nejpřirozenější (přírodnímu stavu nejbližší) skladbu dřevin.

S okusem stromků se v zimě potýkají všichni lesní hospodáři. Na výběr je ze dvou způsobů ochrany: chemického a mechanického. Váš dotaz směřuje k chemické ochraně – čím stromky natřít. Tento způsob ochrany proti okusu je v hospodářských lesích nejčastější, je však nutné vzít v potaz, že všechny nátěry nebo postřiky mají jen krátkodobé účinky. Navíc se často jedná o chemické látky, které jsou přírodě cizí. Mohou ublížit zvířatům nebo napáchat škody při spláchnutí do vodních toků. Z repelentů a postřiků tak můžeme doporučit jen ty, které jsou vyrobené z přírodních látek. Často jde o prostředky, které imitují pach člověka nebo zvířat. Mohou se buď natírat přímo na stromky nebo aplikovat na kůly kolem celého pozemku. K dostání jsou například pod značkami Hukinol, Kornitol, Certosan nebo Wild-Schwein-Stopp. Stejnou službu jako speciální přípravky vám mohou poskytnout běžně dostupné parfémy, které zvířatům rovněž připomenou člověka. Srnkám nevoní ani lidské vlasy, žluklé tuky nebo trus. Je však třeba počítat s tím, že na sebenepříjemnější pach si zvířata po čase zvyknou. Proto doporučujeme vybrané preparáty střídat a chemickou ochranu kombinovat s mechanickou.

Tím nejjednodušším, ale stále účinným mechanickým opatřením je instalace strašáka a podobných "plašičů" zhotovených například z cédéček nebo jiných lesklých materiálů. Také na ně si zvířata časem zvyknout, na pár týdnů ale mohou stromky ochránit, zejména pokud v dané oblasti nejsou strašáci běžní. Další používanou formou mechanické ochrany je oplocení. Píšete, že není možné oplotit celý pozemek, nevím proto, zda totéž neplatí i pro oplocování jednotlivých stromků nebo jejich skupinek. Jde však pravděpodobně o nejefektivnější způsob, jak zabránit okusu. Na oplocení můžete použít drátěné pletivo, speciální prstence z umělé hmoty, ale i dřevěné laťky. Pamatujte na to, že oplocení jednotlivých stromů musí být dostatečně vysoké – v zimě může napadnout velká vrstva sněhu, díky níž zvířata dosáhnou o poznání výše. Zároveň musí kryt sahat až k zemi, v ideálním případě by pak měl být zapuštěn do hloubky 30 cm – to zejména kvůli zajícům, kteří se pod zábranami podhrabávají. Pokud jsou stromky malé, je nejlepší kolem nich zapíchat do země větve a nahoře je svázat do jakéhosi týpí. To stromek ochrání nejen před zvířaty, ale i před sněhem. Na jaře můžete větve odstranit, pokud k tomu ale nedojde, stromek si cestu najde sám. Tato metoda je osvědčená a pokud máte v lese k dispozici vhodné větve, neznamená kromě práce žádné další náklady.

Žádná ochrana proti okusu není stoprocentní, rozhodně proto vyzkoušejte kombinaci více způsobů.

Autor: Lucie Sovová a Lucie Čáslavová; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Zahrady a zemědělství Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024