Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Čím umýt ešus nejen na horách?

17. 7. 2012

Dobrý den,

dost často jezdím do hor, i do odlehlých oblastí. Semtam se člověk potřebuje umýt, nebo umýt ešusy. Jaké mycí prostředky byste mi mohli doporučit s ohledem na dopad na životní prostředí?

Díky.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Stejně přirozeně, jako se zajímáme o dopad čistících prostředků na životní prostředí při používání ve volné přírodě, bychom si tuto otázku měli klást i doma v civilizaci. Dopad našich činů je totiž stále stejně závažný, jen ve volné přírodě jsme s ním v přímém kontaktu, který nám jej intenzivněji připomíná. Úplně stejně ale ulevíme životnímu prostředí použitím čisté vody v domácnosti jako v horách.

Nejšetrnějším mycím prostředkem je obyčejná voda – pro lepší účinnost horká. I lehce mastné nádobí lze dostatečně horkou vodou umýt zcela dočista – samozřejmě za použití mechanické práce.

Pokud by horká voda nestačila, další úrovní v šetrnosti umývání je přidání citrónové šťávy nebo octa. Vzniklý kyselý roztok odmašťuje účinněji, navíc jsou tyto látky v přírodě zcela rozložitelné.

Mýdlo – nejlépe jádrové – spojuje mytí ešusů, člověka i oděvů. Vyrábí se z mastných kyselin živočišného i rostlinného původu, je zásadité a v přírodě se rychle a beze zbytku rozkládá na oxid uhličitý a soli. Optimální je používat přírodní mýdla, nebarvená, neparfémovaná a bez zbytečných přidaných chemikálií.

Na posledním místě v žebříčku šetrnosti bych doporučila mycí prostředky se značkou „Ekologicky šetrný výrobek“, která garantuje spotřebiteli nižší dopad na životní prostředí než je tomu u výrobků takto neoznačených; zcela neškodné ale nejsou. Při každém mytí čehokoliv v přírodě (nádobí, praní, umývání se) je dobré dodržovat zásadu vylévání vzniklé odpadní vody do půdy nikoliv přímo do vody (ať už tekoucí či stojaté). Vodní organismy jsou daleko citlivější na náhlou inteznivní lokální změnu poměru iontů nebo pH ve vodě, která na ně může mít letální vliv. Půdní organismy, byť jsou samozřejmě také citlivé, jsou v tomto ohledu oproti vodním odolnější. V půdě navíc dojde také k mechanickému přečištění přes pevné částice a kořínky rostlin.

 

Autor: Hana Sekerková; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Praní, mytí, čištění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024