Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jsou výrobky Dedra ekologické?

30. 8. 2011

Dobrý den,

nakupuji výrobky Dedra, protože si myslím, že jsou ekologické. Paní v obchodě mi však říkala, že ekologické nejsou. Je to pravda?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Dobrý den z Ekologické poradny Veronica,

děkujeme Vám za Váš dotaz. Dívala jsem se na webové stránky společnosti Dedra. Dedra prohlašuje, že její produkty jsou ekologicky příznivé, bohužel to však nedokládá žádným certifikátem, který ulehčuje spotřebiteli orientaci (což nutně neznamená, že produkt není ekologicky šetrnější, ale spotřebitel se hůře orientuje a nemá záruku, že si výrobce nevymýšlí).

Dedra deklaruje, že její výrobky neobsahují fosfáty. Na českém trhu je však prodej pracích prostředků s fosfáty zakázán a tudíž žádné prací prostředky, které jsou u nás k dostání, by fosfáty neměly obsahovat (toto však neplatí pro přípravky do myček na nádobí, které mohou fosfáty obsahovat a je dobré při výběru preferovat prostředky do myčky bez fosfátů, pokud tedy myčku máme - pozn. ekologicky šetrnější je však umývat nádobí v napuštěném dřezu, myčka může sice mít stejnou nebo menší spotřebu vody, na samotnou její výrobu však bylo spotřebován nějakým materiál, voda, energie, myčka musela být nějak dopravena a až doslouží, budeme ji muset někam odložit).

Dedra dále deklaruje, že nepoužívá chlór, formaldehyd a netestuje své výrobky na zvířatech, což je samozřejmě důležité a takové výrobky jsou ekologicky příznivější než výrobky, které tyto látky obsahují, případně jsou testované na zvířatech (netestování na zvířatech však Dedra rovněž žádným certifikátem nedokladuje). 

Oproti např. České certifikované přírodní kosmetice a biokosmetice je toto však málo (značka CPK nebo CPK bio). Tato kosmetika neobsahuje synteticky získané parfémy, ropné látky typu minerálního oleje, parafínu nebo vazelíny, živočišné složky , suroviny vyrobené pomocí geneticky modifikovaných organismů a mnohé další. Výrobky s označením CPK bio obsahují minimálně 10% surovin pocházejících z ekologického zemědělství (kompletní seznam požadavků je na http://www.kez.cz/prirodni-a-bio-kosmetika). Netestování na zvířatech je zde samozřejmostí.

Dedra jednak tuto ani jinou certifikaci nenese, jak už bylo zmíněno, ale navíc nic z těchto požadavků ani nedeklaruje a tudíž nevíme nic o tom, zda nějaké z nich dodržuje nebo ne.

Existují i jiné evropské certifikáty přírodní kosmetiky, které jsou v některých ohledech ještě přísnější než české. Podívejte se na různá ekoznačení (nejen kosmetiky).

Co se týče čistících prostředků, tak doporučujeme orientovat se podle české ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek“ (EŠV).  Aktualizovaný seznam všech českých výrobků (včetně pracích), které získali českou certifikaci „Ekologicky šetrný výrobek“ nebo evropskou ekoznačku  „květina“, naleznete na www.ekoznacka.cz.

Ekoznačka EŠV sleduje např. u pracích prášků toxicitu pro vodní prostředí a biologickou rozložitelnost prostředku (více k tomu naleznete na http://www.veronica.cz/?id=12&i=190).

Dedra bohužel opět neříká ani nedokladuje nic o biologické rozložitelnosti ani o toxicitě svých prostředků pro vodní prostředí.

Ráda bych ještě podotkla, že každý výrobek zatěžuje životní prostředí svoji výrobou, přepravou, obalem, spotřebou energie a vody při výrobě apod. V tomto smyslu tedy není žádný výrobek ekologický. Proto je dobré zvažovat, zda daný výrobek opravdu potřebujeme. Pokud ano, tak se snažme vybírat prostředky, které jsou prokazatelně ekologicky příznivější než jiné (nejlépe se zorientujeme podle nastíněných certifikací), dobré je také dodržovat správné dávkování a užívání a volit lokální výrobky, tedy takové, které jsou vyrobeny co nejblíže místu, kde žijeme.

K ekologickému úklidu máme zpracovanou publikaci "Do čista" k nakupování publikaci "Nekup to". Obě jsou volně ke stažení na našem webu v sekci publikace a nebo v tištěné podobě je můžete získat v naší poradně.

Autor: Monika Popelková; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024