Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Je vhodná dešťová voda na zalévání zahrady, pokud je sbírána z měděných okapů?

18. 5. 2011

Kromě praní a splachování WC bych rád dešťovou vodu využil i pro zalévání zahrady.
Problémem je, že na střeše máme vikýře oplášťované mědí a měděné okapy. Bylo mi řečeno, že dešťová voda, která se dostane do styku s mědí, tak není vhodná pro zalévání zahrady. Je to pravda?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Z měděných střech se skutečně nedoporučuje používat srážkovou vodu k závlaze. Váš případ je poněkud atypický, jedná se pouze o měděné okapy a asi i svody. V těchto případech styk srážkových vod s měděným povrchem je  podstatně menší, než když se jedná o celou střechu včetně okapů a svodů.
Podle ČSN 75 7143 Jakost závlahové vody, limitní hodnota obsahu mědi (Cu) pro vodu podmíněně vhodnou na závlahu je 2 mg/l, pro vodu vhodnou činí tato hodnota 0,5 mg/l. Doporučil bych Vašemu dotazovateli, aby si nechal udělat rozbor a zjistil, kolik Cu odtok srážkové vody obsahuje a podle toho se zařídil.
Nejvyšší obsah Cu bývá na počátku odtoku, závisí trovněž na stáří měděných žlabů a svodů, složení srážek apod. Sám si myslím, zvláště  kdyby se vypustil počáteční odtok z dešťové srážky, je pravděpodobné, že se dostane pod  limit.Rozbor je potřeba, ale není levný.
Odstranění mědi z vody je ekonomicky náročné, nepřichází v úvahu.

Autor: Jan Šálek; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Voda Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024