Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak dlouho trvá vyčištění půdy hnojené dříve umělými hnojivy?

17. 1. 2011
Dobrý den, chtěla bych na zahrádce založit permakulturu, ale současný trávník byl hnojený umělými hnojivy, pesticidy použity nebyly, růže byly přihnojované hnojivem na růže, v záhoncích byl použit pouze granulovaný hnůj a kostní moučka a kompost.. Kdy je možné jíst vypěstované produkty z oblasti současného trávníku?
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Pokud nebyla použita hnojiva s rezidui těžkých kovů, mohla by na vyčistění púdy stačit jedna sezona s ohledem na to, že samotné traviny půdu udržují v relativně dobrém stavu. Ale záleží to na mnoha faktorech, hlavně na množství použitých hnojiv, pH půdy, množství srážek a množství organické hmoty v půdě. Pro jistotu si můžete nechat udělat rozbor půdy.

Jednu sezonu bych pěstovala například hrách nebo fazole na semeno nebo jiné vikvovité rostliny na zelené hnojení a pokud není v půdě vyšší množství těžkých kovů, další sezonu bych bez obav produkty jedla. Je přínosné, že na pozemku nebyly používané pesticidy, takže si myslím, že celková přírodní rovnováha by se mohla během tří let postupně obnovit. Pokud je v okolí nějaká volná příroda, může to být i dříve.

Autor: Helena Vlašínová; Ekologický institut Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Zahrady a zemědělství Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024