Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak lze legálně vysázet zeleň fyzickou osobou na veřejném prostranství?

1. 3. 2010
Mohu legálně jako fyzická osoba vysázet zeleň na veřejném prostranství?
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Vysazování zeleně fyzickými osobami na veřejných prostranstvích není zatím místními samosprávami nijak upraveno. Neexistují žádosti ani formuláře. Pokud chce občan vysadit například v blízkosti svého bydliště nebo jinde na veřejném prostranství zeleň, je třeba, aby zašel na odbor životního prostředí příslušné obce za úřednicí, která má na starosti kácení dřevin. Obce mívají většinou zpracovány projekty výsadby veřejných prostranství. Pokud to jde, je nutné se s úředníkem/nicí domluvit a prokázat znalost vysazování příslušné zeleně, případně přislíbit péči o zeleň v prvních stádiích růstu a uchycení rostlin v ekosystému.

Pokud se žadateli nepodaří dohodnout se s úředníkem, nezbývá než od záměru upustit nebo se pustit do tzv. guerillového zahradnictví. Za takovou akci hrozí účastníkům guerilly přestupkové řízení, není však trestným činem.

Autor: Vendula Tomková; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Rostliny, zeleň Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024