Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Může vlk napadnout člověka?

Revidováno: 3. 2. 2009 (původní text: 20. 8. 2005)
V Beskydech se prý opět objevili vlci a ohrožují nejen stáda ovcí, ale mohou napadat i lidi. Chystám se na zimní prázdniny do Beskyd s malými dětmi - není to nebezpečné?
Doporučení Ekologické poradny Veronica
Vlk spolu s medvědem patří určitě k nejpopulárnějším šelmám. Figuruje v pohádkách a anekdotách, jeho jméno je časté v názvech obcí, najdeme ho i v příslovích. Ve většině případů představuje něco záporného, špatného, a to i přesto, že odborníci shromáždili celou řadu vědeckých poznatků o vlcích a o jejich místě v ekosystémech a jejich přínosu pro les. Vyšla celá řada dobrých knížek, které popisují skutečný život a charakter vlka - vzpomeňme alespoň Mowata - Nedělejte poplach anebo Lopezovu knížku Člověk a vlk. Stále však panuje protivlčí nálada. To přesto, že v tomto století není doložen ani jeden případ, kdy by vlk napadl a zabil člověka. Přesto, že v Evropě ročně umírají stotisíce lidí při automobilových haváriích, lidé auta milují. Také myslivci v celé Evropě postřelí i zastřelí ročně několik set lidí a přesto - nezdá se, že by vůči nim rostla nějaké nenávist.

Vlk je kriticky ohrožený druh prakticky v celé Evropě. Ve většině zemí je vlk celoročně chráněn. Nejvážnějším problémem je dnes pytláctví. Populace vlků v Karpatech je souvislá. Přesuny na velké vzdálenosti v rámci vlastního teritoria a hledání nových teritorií, což jsou vlastnosti typické pro vlky, vede k tomu, že polské, české, slovenské, ukrajinské a rumunské populace vlků nemohou být posuzovány odděleně. Za této situace jsou vlci jedné a téže smečky buď plně chráněni, nebo považováni za škůdce a nemilosrdně hubeni, podle toho, kde se momentálně nacházejí. Tím se ztěžuje stabilizace vlčích populací v pohraničních oblastech. Lov rozrušuje větší skupiny vlků a tím se v nich zvyšuje podíl osamocených a zraněných jedinců a mladých nezkušených párů. To jsou však právě typy zvířat, u nichž je daleko větší pravděpodobnost, že začnou lovit dobytek.

Ano, když na to přijde, vlk žere i domácí zvířata. To dělají všechny velké šelmy a dělají to od té doby, co člověk začal domácí zvířata chovat. Tato skutečnost přivádí mezi nepřátele vlků i ty, kteří nepatří mezi myslivce ani mezi milovníky pohádkových hororů. Jsou to především chovatelé ovcí. Jsou místa kde stáda ovcí i vlci žijí vedle sebe po tisíce let. Tak jako je vhodné zabránit medvědům ničit včelíny, liškám vybírat slepice, tak je vhodné co možná nejvíce zabránit vlkům zabíjet ovce. Tím je neodsuzujme k hladu a strádáním, tím neničíme jejich populace, tím jim jenom vymezujeme prostor.

Tedy shrnuto: Člověku od vlka nehrozí žádné nebezpečí. Stádům ovcí nebezpečí hrozí, je třeba je bránit pomocí psů a vzniklé škody, kterým nelze zabránit, by měl hradit stát.

 

Problematice ochrany velkých šelem se věnuje Hnutí Duha (více zde).

Autor: Radka Jarušková; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024