Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak se zbavit sršního hnízda?

4. 8. 2011

Jak vypudit sršně z domu či ze zahrady?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Na rozdíl od všeobecného dojmu nejsou vosa ani sršeň zvláště chránění živočichové. Odstranění jejich hnízda v případě, že bezprostředně ohrožují člověka či domácí zvířata, není v rozporu se zákonem. Jiná věc ovšem je, pokud by rád člověk hnízdo odstranil, ale těmto živočichům nechce ublížit. Sršně totiž neútočí na člověka ani mu nijak neškodí, není třeba se jich bát - obavy a předsudky pramení především z jejich velikosti a hlasitého bzučení. Navíc sršně konají na zahradě užitečnou práci, jedno hnízdo spotřebuje denně až 1 kg much, komárů a ovádů.

Zbavit se hnízda sršňů na nevhodném místě je obtížné, protože jsou aktivní i v noci (na rozdíl od vos, které můžeme v noci s celým hnízdem přenést v krabici jinam). Nejlepší doba odstranění hnízda nastává na podzim. V srpnu nebo v září se oplozené samičky rozletí a zimu přežívají ve štěrbinách. Ostatní obyčejné sršně umírají s prvními mrazy. Po mrazech tedy můžete hnízdo sundat a zlikvidovat, pokud to už dříve neudělají ptáci. Preventivní ochranou je pak ucpat štěrbiny, kde by samičky mohly založit nové hnízdo – např. zahradit silným muším pletivem.

Další krok je potom na jaře kontrola a likvidace případných vznikajících sršních hnízd, která jsou v té době ještě velmi málo početná – zakládá je samotná oplozená matka. Můžete se pokusit matku odchytit do PET lahve, které uříznete vršek a okraj obrátíte ho dovnitř. Vznikne trychtýř, na jehož dno dáte trochu piva. Můžete použít i jinou nádobu zakrytou trychtýřem, aby sršeň nemohla vyletět, a také zkusit třeba kousek syrového masa, pokud na pivo nepřijde. Nádobu s matkou pak odvezte někam dál, aby se nemohla vrátit, pak ji položte a trychtýř třeba klackem odsuňte. Za humna odnést nestačí, sršeň se klidně vrátí ze dvou i více kilometrů od hnízda.

V krajním případě, pokud vás sršni opravdu ohrožují, nezbývá než použít přípravek s obsahem fenitrotionu. V ČR je k zakoupení přípravek s názvem Detmol-MIC. Informace o toxicitě fenitrotionu najdete na arnika.org/fenitrotion. Dříve se používal agresivnější přípravek Metathion, který se však už u nás nevyrábí, jeho toxicita působí na drobné savce i na člověka.

Pokud máte v rodině alergika, lze zavolat na odstranění sršňů i hasiče, kteří však sršně úplně zahubí.

Autor: Helena Vlašínová; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024