Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak se dozvím o kácení dřevin v Brně? A jak se do něj zapojuje Veronica?

Revidováno: 10. 5. 2017 (původní text: 8. 6. 2009)

Dozvěděl jsem se, že kácení stromů se nemusí dát nikam na úřední desku nebo něco podobného a jako občan samotinký nemám nárok něco zmoci. Nicméně přítelkyně pracuje taky na úřadě a má jistou zkušenost s občanskými sdruženími, které vtipně mají podanou něco jako nepřetržitou žádost o informace a občas do celé věci podstatně zasahují. Takže by mě zajímala vaše konkrétní účast (myslím institutu Veronika) ve správních řízeních ke kácení dřevin ve městě Brně.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Dobrý den,
začnu účastí Veroniky ve správních řízeních. Veronica jako občanské sdružení (od 1. 1. 2014 dle nového občanského zákoníku spolek) má možnost nechávat si podle § 70 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, zasílat oznámení o zahájených správních řízeních týkajícíh se ochrany životního prostředí. Využíváme toho a necháváme si je zasílat. Neúčastníme se většinou územních řízení, protože na ně nemáme kapacitu. Co se týče kácení dřevin, sledujeme aktuálně pět městských částí.

Abych to upřesnila, jak to s těmi řízeními je. Přijde investor na úřad (nejprve na stavební odbor nebo odbor rozvoje) a dá žádost na územní řízení. V tomto řízení jsou schvalovány hranice staveb a téměř vždy i porosty dřevin ke kácení.Už v tomto momentě musí být stanovena náhradní výsadba za kácené dřeviny. Pak to úřad schválí, nebo ne. Pokud je to v souladu s územním plánem, většinou to schválí. Pak následuje správní řízení ve věci kácení dřevin rostoucích mimo les. O těch už se dozvídáme a do 8 dnů od jeho doručení se můžeme přihlásit jako účastníci.Správní řízení ke kácení dřevin je zahájeno i samostatně bez územního řízení, a nebo může jít současně. Pak máme možnost ještě posunout hranice staveb. I při správních řízeních však můžeme říct, že se stavbou nesouhlasíme. Pak už záleží na rozhodnutí úředníka. Proti tomuto rozhodnutí se můžeme odvolat do 15 dnů. A řízení je pak postoupeno k nadřízenému orgánu - Magistrát; ten celou věc přehodnotí a buď souhlasí s úředníkem nebo s námi. Pokud ani tehdy neuspějeme, můžeme se ještě odvolat k soudu.

Je ještě jedna věc, kterou může úředník využít. Jsou situace, kdy není potřeba povolení, ale stačí oznámení (předchozí nebo následné). Pokud úpravy dřevin, které se budou dělat, jsou zahrnuty pouze jako pěstební opatření, nemusí se to hlásit ani nám, ani se to nemusí nikam vyvěšovat. Stačí oznámení úřadu 15 dnů před provedením kácení a záleží pak na úřadu, jak ho vyhodnotí (viz § 8 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny). My jsme pak úplně bezzubí. Je to mezera v zákoně a tam, kde nechtějí účast veřejnosti nebo naši, toho využívají.

Informace o kácení dřevin v Brně naleznete na http://www.veronica.cz/?id=14 Pokud byste chtěli změnit své okolí a pomoci nám, zapojte se do našich aktivit.

Autor: Hana Zuchnická; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Rostliny, zeleň Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024