Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jaký zvolit výkon tepelného čerpadla?

3. 8. 2009
Dostavuji dům, u kterého je vypočtena tep. ztráta 6,5 kW, ale je mi nabízeno tepelné čerpadlo s výkonem 12 kW (údajně pro krytí ztrát > větráním - ale já nemám nucené větrání). Je třeba předimenzovávat zdroj o téměř 100 % ?
Doporučení Ekologické poradny Veronica
Potřeba to určitě není. Tím spíš, že u tepelných čerpadel se většinou naopak volí čerpadlo menší a špičky spotřeby tepla se kryjí jinak (bohužel většinou přímo elektřinou...). Ale poskytnout argument, proč by ono čerpadlo, které je Vám nabízeno, bylo opravdu nevhodné, to stěží mohu.

Nemáte-li takové nucené větrání, při němž se teplo z devíti desetin předá z odcházejícího vzduchu do čerstvého, čili s účinnou tzv. rekuperací, pak skutečně každé větrání v mrazech představuje značný únik tepla. U domu bez nuceného větrání nebývá bohužel ani prováděna tlaková zkouška, takže jeho větrání netěsnostmi je prostě neznámé. Na druhé straně, pokud v něm bude hojnost obyvatel, je u nového domu pravděpodobné, že kromě netěsností bude potřeba větrat i okny i v mraze, ač tehdy komínovým efektem větrá zavřený dům sám nejvíce.

Tepelné ztráty větráním rozumné intenzity (v mraze jen skromné, aby uvnitř neklesala relativní vlhkost pod příjemných 45 %) ale i bez rekuperace zhruba pokryje tepelný výkon daných osob, kvůli nimž se větrá (v domě z přírodních materiálů, kde nikdo nepobývá, se větrat téměř nemusí), takže se vlastně při výpočtu normové tepelné ztráty skutečně může i zanedbat. Je-li ovšem dům hodně těsný, pokud možno aspoň tak, jak se požaduje pro domy pasivní.

Pokud jde o udávaný výkon tepelného čerpadla, je otázka, za jakých okolností platí. Lze snadno udat elektrický příkon kompresoru, ale kolik tepla se do domu načerpá, záleží na rozdílu teplot. Stačí li čerpat na teplotu třiceti stupňů a je to z vody o teplotě osmi stupňů, je jistě výkon tepelného čerpadla mnohem vyšší, než když se hřeje voda na teplotu šedesáti stupňů a teplo se odebírá ze vzduchu o teplotě mínus patnáct stupňů.

Kdybyste chtěl tepelným čerpadlem ohřívat pitnou vodu na umývání i kompletně (bez jiného otopného zařízení) vytápět dům v mrazech, je potřeba vzít v úvahu skutečný tepelný výkon, který může v takové situaci dané tepelné čerpadlo a soustava, kterou se odebírá teplo z okolí, dát. Je možné, že i takové, kde je udáván jakýsi výkon 12 kW, to poskytne jen taktak.

Další podstatný údaj je, zdali ono čerpadlo umí pracovat s elektrickým příkonem proměnným. Kdyby tomu tak bylo, tak by skutečnost, že se jeho maximální výkon použije jen výjimečně, nijak nevadila.

Jinak se asi lze rozhodovat dle ceny nabízené technologie a dle nějak odhadnuté roční spotřeby elektřiny pro čerpadlo (nejlépe garantované prodejcem čerpadla...). Pokud čerpadlo s menším výkonem poskytne i menší roční elektrickou spotřebu, není asi nad čím váhat.

Nakonec jde prostě o finanční analýzu v horizontu životnosti celé technologie: investiční náklady a provozní náklady. Je-li nabízené čerpadlo velmi levné a poskytuje dobrý topný faktor i při malém odběru tepla a nepříznivých teplotních poměrech, nemusí nijak vadit, že je větší, než by bylo nezbytně nutné. I tepelné čerpadlo polovičního výkonu by po většinu topného období pracovalo jen málo vytížené.


(Předimenzovanost "tepelných zdrojů" je problémem při užívání nekondenzačních kotlů, kterým vadí nízká teplota vratné vody a nízká teplota jich samých.)

Autor: Jan Hollan; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Energie Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024