Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Musí obec mít kontejnery na tříděný odpad? A musí třídit?

15. 7. 2009
V naší obci je sběrný dvůr, ale dost mimo dosah pěších (např. maminek s kočárky).

Rády bychom v tomto směru něco podnikly, ale chtěly bychom mít v ruce argumenty, než se vypravíme na radnici. Byla byste, prosím, tak laskava a poradila mi, kde shánět informace o tomto tématu? Mám tyto dotazy:
  1. Když má obec do 2000 obyvatel sběrný dvůr, je povinna mít ještě dostupné kontejnery?
  2. Ve sběrném dvoře netřídí plasty, jen PET lahve. Je to v pořádku?
  3. Kdybychom chtěly na kontejnery a jejich provoz sehnat nějakou finanční částku jako spolufinancování, kam napsat?
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Povinnosti obce jsou dané zákonem o odpadech č. 185/2001. Z je důležitý je hlavně paragraf 17:  „§ 17 Povinnosti a oprávnění obce a fyzických osob při nakládání s komunálním odpadem“ a také § 16 zákona o odpadech (povinosti původce odpadu), jelikož obec se považuje pro účely tohoto zákona za původce odpadu.

1 a 2. Obec není povinná mít dostupné kontejnery. Třídění odpadů lze splnit např. Vaším sběrným dvorem. Legislativa nikde neříká jak má ona dostupnost být zajištěna.Většinou se kontroluje sběr nebezpečných odpadů (barvy, ředidla, akumulátory, apod.), které se musí sbírat minimálně 2× ročně. Tento nebezpečný odpad lze sbírat buď „mobilně“ po obci (obec vyhlásí ten a ten den se bude tam a tam sbírat nebezpečný odpad) nebo právě ve sběrném dvoře.
Podle paragrafu 16 má obec však i povinnost snižovat množství odpadu a odpad třídit (není ale stanoveno jak). I obec musí mít Plán odpadového hospodářství, kde bude zmíněno,jak bude snižovat množství odpadu a jak bude třídit (platí jen pro obce, které vyprodukují více než 1000 tun odpadu za rok nebo více než 10 tun nebezpečného odpadu).

3. Kraje mají občas fondy na nakládání s odpady je možné se podívat na krajské stránky a tam požádat o nějaké dotace nebo přímo zavolat na Kraj (odbor životního prostředí, někdo kdo má na starosti odpady), někdy běží nějaký program Ministerstva životního prostředí (loni akce kontejnery do škol). Další možnost je spolupráce obec s autorizovanou obalovou společností Ekokom -to je ta, která přispívá obci na vytříděné obaly (např. PET láhve). S ní předpokládám, že má uzavřenou obec smlouvu a v rámci jednání lze, snad, získat nějaké další kontejnery(či kontejnery se slevou). Pak je ještě možné, aby obec jednala se svozovými firmami, které u vás či v okolí sváží  komunální či firemní odpad a v rámci smluv odvozu komunálního odpadu dohadnou nějaký další pronájem kontejnerů.

Peníze na kontejnery a vůbec zlepšení nakládání s odpady lze získat i z programů Evropské Unie, operační Program životní prostředí (až do roku 2013). Odpadům je věnována tzv. prioritní osa čtyři. Lze získat prostředky na integrované systémy nakládání s odpady; systémy odděleného sběru, skladování a manipulace s odpady, např.  na systémy pro separaci a svoz odpadů (tj. i kontejnery), separaci bioodpadů, dále na zařízení na využívání odpadů, zejména na třídění a recyklaci.

K bodu 1+2: Při jednání se lze odkázat na zákon o odpadech (paragraf 16) a vyžadovat plnění zákona, i když zákon přesně nespecifikuje jak. Mimo to lze působit na obec např. poukazováním, že to jde jinde v okolí, na západě, ale i na východě od ČR - tj. může to jít i u nás. Je třeba ukazovat, že jako jiné věci i důsledné a přístupné třídění je normální.

Za pomoc s odpovědmi děkuji Milanu Havlovi (Arnika), Janu Habartovi (Biom) a Ivovi Kropáčkovi (Hnutí DUHA).

Autor: Petr Ledvina; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Odpady, kompostování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024