Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Čím zakrýt citlivou dřevěnou podlahu a čím lakovat dřevěné židle?

29. 9. 2008

V kuchyňském koutu máme choulostivou dřevěnou podlahu, myslím z jasanu, cokoli upadne, udělá důlek nebo škrábanec, podlaha se snadno umaže. Napadlo mě dát na ni z praktických důvodů něco jako kousek lina. Ale PVC vážně škodí životnímu prostředí při výrobě, navíc se z něj prý i při používání mohou uvolňovat škodlivé látky. Můžete mi tedy, prosím, poradit jiný materiál, který by měl obdobné vlastnosti - tedy aby se dal na podlahu snadno rozprostřít, aby se dal lehce otírat vlhkým hadrem, nedělaly se na něm snadno fleky ani škrábance, a aby nebyl příliš drahý a dal se běžně sehnat ve vhodném odstínu. Existuje něco takového?

Také bych potřebovala poradit, čím natírat dřevěné nelakované židle, prý je to 3x ročně potřeba kvůli údržbě.

Doporučení Ekologické poradny Veronica
Jako ekologicky (environmentálně) vhodnou podlahovou krytinu vám můžeme doporučit přírodní linoleum. Na trhu je najdete od vícero výrobců pod různými obchodními názvy - Marmoleum, Linosom aj. Krytinu tohoto typu sami využíváme v našem Centu Veronica v Hostětíně. Vašim požadavkům na snadnou údržbu vyhovuje, v současné době se přírodní linoleum prodává vždy s povrchovou vrstvou, která umožňuje umývání pouze teplou vodou a chrání linoleum před vysycháním. Barvy a odstíny jsou nejrůznější. Cena je ovšem vyšší než u nevhodného PVC.

Co se týká židlí: Možná zcela Vašemu dotazu nerozumím. Není mi totiž jasné, proč Vám prodejce radil židle 3x do roka natírat a neřekl čím.
Environmentálně šetrná úprava nábytku je možná například některou z  vodou řaditelných lazur neb laků nesoucích značku "Ekologicky šetrný výrobek". Najdete je na http://www.cenia.cz/web/www/web-pub2.nsf/$pid/MZPMSFHMV9DV

Luxusní povrchovou úpravu získáte s využitím vosků - ve směsi se včelím voskem. Distribucí se u nás zabývá firma Kreidezeit http://www.kreidezeit.cz, kde by Vám zřejmě poradili. Opět se ale nejedná o levné produkty. Jejich předností ovšem je, že si do interiéru nevnášíte látky, které tam nechcete.

Autor: Yvonna Gaillyová; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Domácnost, nakupování Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024