Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jakým způsobem a za kolik postavit čapí hnízdo?

29. 8. 2007

Dobrý den, bydlím v Hradci Králové. Nyní se stěhuji nedaleko Rychnova nad Kněžnou do malé obce Jahodov. Měl bych zájem o instalaci sloupu s umělou hnízdní podložkou pro čápa bílého. Na jaře jsem na pozemku zrealizoval výsadbu remízku, nyní se chystám na výsadbu další jeho části + výsadbu aleje z ovocných dřevin. AOPK v Hradci Králové mi přislíbila finanční spoluúčast na realizaci výsadby a zmínili jsme se i o instalaci hnízdní podložky. Nikde jsem nedohledal, kdo a jak a také příp. za kolik by umělé hnízdo nainstaloval. Až na Vašich stránkách byl odkaz, že tuto činnost provádíte. Je možné se s Vámi dohodnout na případné realizaci tohoto plánu?

Napište mi prosím, zda vůbec tento druh činnosti provádíte, popř. odkaz na někoho kdo se touto činností zabývá, a také jaká by byla případná výše nákladů. Já bych se s informací od Vás obrátil na AOPK v Hradci, ozval bych se zpětně zda-li je možné plán zrealizovat s jejich finančním přispěním. Parcelní číslo v obci Jahodov - 3047, nadmořská výška 420 m.n.m. Čápi zde hnízdí nedaleko ve městě Vamberk vzdálené cca 3 km, kousek zde teče řeka Orlice kolem které je hnízd čápů velké množství. V Jahodově je suchý poldr naplněný jen zčásti vodou a v něm se brodí často čáp černý, který hnízdí cca 3 km v nedalekém lese. Doufám, že by si tuto oblast oblíbil i čáp bílý.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Dobrý den Na AOPK v Hradci se můžete obrátit na Dr. Mikátovou, se kterou se dobře znám. Pokud jde o hnízdo, cena za kompletní provedení je 25000 Kč. Pokud seženete dvanáctimetrový betonový sloup od VN (ČEZ,EON...) a necháte jej zasadit, pak je to mnohem levnější. Instalaci kovové části a hnízdního materiálu provádíme za 5000 Kč. Vzhledem ke vzdálenosti by to bylo asi za 6000 Kč. Nikoho, kdo by se tomuto věnoval ve vašem kraji neznám.

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024