Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jsou výrobky značky Ecover ekologické?

Revidováno: 28. 3. 2017 (původní text: 21. 9. 2007)

Dobrý den, ráda bych se u Vás informovala na výrobky Ecover. V čem jsou a zda-li jsou opravdu ekologické a vyplatí se je volit jako alternativu k běžným drogistickým výrobkům.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Začneme, s dovolením, trochu ze široka, je velmi žádoucí, že chcete pro úklid používat ekologické prostředky. Nejlepší prostředky jsou ovšem žádné prostředky, mechanická síla, utěrky z mikrovlákna (nepotřebují žádnou chemii), případně skoro neškodné přírodní produkty - jako např. obyčejný ocet nebo kyselina citrónová. Octem nebo kyselinou citronovou lze čistit varnou konvici, ledničku, ale i kachličky a veškeré sanitární zařízení, např. záchody. Jen tento prostředek  musíte nechat déle působit. Teprve pokud nefungují a nebo je chcete na speciální užití, pak se můžete podívat po prodávaných drogistických produktech.

Nejlepší je vybírat takové, na jejichž obalu najdete českou ekoznačku ekologicky šetrný výrobek nebo evropskou obdobu téhož, tzv. eurokvětinu. Existují i firmy z České republiky, které získaly tuto značku. Kompletní seznam českých ekologicky šetrných výrobků je možné nalézt na této webové adrese http://www1.cenia.cz/www/ekoznaceni/seznam-esv nebo si projdětě ty s evropskou ekoznačkou.

Firma Ecover, na kterou se ptáte, má některé své produkty (k březnu 2019 asi 25) certifikované ekoznačkou EU, viz hledání v seznamu. Má ekoznačku např. na mycí prostředek, prostředek na úklid WC nebo univerzální čistící prostředek. Pozor jako u jiných výrobců na to, že pokud má ekoznačku na některé produkty, neznamená to, že všechny jejich výrobky jsou automaticky ekologické. A jejich WC čistič lze krásně nahradit snadno doma připraveným WC čističem. Ecover je belgická společnost a dovoz jejích výrobků do ČR stále představuje zbytečnou zátěž pro životní prostředí.

Ecover sice na svých stránkách uvádí, že při výrobě čistících prostředků upřednostňuje rostlinné materiály a minerální složky, které jsou biologicky snadno odbouratelné a které v akvatických testech na vodním organismu – dafnii – vykazují nízké hodnoty toxicity, některé z těchto přírodních surovin se však mohou pěstovat na plantážích, které vznikly vykácením či vypálením původního deštného pralesa. Jako příklad za všechny je možné uvést palmový olej, u kterého se využívá jeho přirozená vlastnost působit jako petrochemicky vyráběné surfaktanty. Sám Ecover uvádí, že jeho palmový olej má ekologický certifikát  RSPO. Bohužel ani certifikát RSPO není zárukou udržitelně vyprodukovaného palmového oleje, jak uvádí materiály Koalice proti palmovému oleji nebo materiály neziskové organizace Greenpeace.

Rozhodnout se musíte sama, ještě jednou shrnujeme, že nejdůležitější jakoukoliv chemii v úklidu či mytí minimalizovat. Více informací o ekologickém úklidu.

Stáhněte si zdarma nebo si zakupte naši brožuru Do čista - o environmentálně šetrném uklízení

Autor: Petr Ledvina; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Praní, mytí, čištění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024