Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak vybrat vnitřní žaluzie?

10. 10. 2007

Sháním odborné údaje, které vnitřní žaluzie nepustí skrz eurookna sluneční vedro v létě?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Sluneční vedro, to je hlavně přímo sluneční záření, které by se nemělo dostávat do místnosti v míře větší, než je potřeba pro její osvětlení (ve dne úplně stačí pár set, přímé slunce dává až tisíckrát víc). Ideální je ponechat jen světlo modré oblohy a přímé slunce vyloučit. To ale není snadné.

Kromě toho slunečního záření, které se prodere do místnosti, hrají roli i skla ohřátá sluncem. Vnitřní sklo pak do místnosti sálá a také ohřívá vzduch, který kolem něj proudí. Vnitřní žaluzie tomu zabránit nemůže - ta jen ubírá slunečního záření dále do místnosti. Aby pomáhala co nejvíce, měla by sluneční záření co nejvíc vracet zpět skrz okno ven. Jsou dvě možnosti, jak toho dosáhnout.

Jedna je mít na žaluzii směrem k oknu dokonale lesklý hliníkový povrch s ochranou nevodivou vrstvou - takové povrchy se používají u žlabových koncentrátorů pro trubicové vakuové kolektory (u žaluzií jsem je dosud neviděl), případně pro zrcadla některých hi-tech světlometů a svítidel.

Druhá, snáze dosažitelná možnost je dokonale a trvanlivě bílý nátěr, pokud možno s albedem nad 0.93, tj. s pohltivostí menší než 7 % (štos bílého kancelářského papíru pohlcuje i dvakrát více). Žaluzie by pak měla být těsně u vnitřního skla, aby se světlo rozptýlené zpět od ní vracelo takřka všechno skrze zasklení ven. Vysoce bílá barva může být možná o chlup lepší než vysoce odrazivý hliník, protože umožňuje sálání žaluzie do skla (žaluzie je pak chladnější a neohřívá tolik samotnou místnost). Nevím, kde takovou vysoce bílou barvu (s garantovanou malou pohltivostí) levně hotovou koupit. Našel jsem ale práci (Reflectance of Barium Sulfate and White Paint Mixtures), v níž do běžného bílého latexu přidávali práškový síran barnatý BaSO4 (nejbělejší běžný materiál) takové směsi se hodí mít (asi hmotnostně) síranu barnatého aspoň polovinu. Ti to ale měřili jen do 0,9 mikrometru, hodilo by se aspoň do 1,5 mikrometru. Na druhé straně, infračervená solární část je hodně odfiltrovaná už zasklením (i pokud by bylo užité jen nízkoželezné sklo, tak povrstvením nízké emisivity uvnitř dvojskla či trojskla).

Přehled vlastností různých povrchů je např. v materiálu The Solar-AC FAQ: Table of absorptivity and emissivity of common materials and coatings. Dle něj se zdá, že by mělo být možné vytvořit nátěr ze síranu barnatého rozmíchaného v polyvinylalkoholu (v suchém interiéru by měl vydržet). Ten by byl ideální.

Směrem dovnitř by pak žaluzie měla mít čistý, pokud možno lesklý hliníkový povrch bez eloxu, každý nátěr nebo elox je na závadu. I když bude žaluzie dost horká, bude v takovém případě jen malinko sálat do místnosti.

Autor: Jan Hollan; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Energie Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024