Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak vypudit kunu?

Revidováno: 31. 5. 2021 (původní text: 31. 7. 2007)

Potřebovali bychom poradit, jak se zbavit kuny, která u nás usídlila. Jak se jí co nejsnadněji a ekologicky zbavit a šetrně jí tak vyhnat.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Kuna skalní je malá šelma z čeledi lasicovitých. Má dlouhé štíhlé tělo s hedvábnou srstí a bílou náprsenkou. Dorůstá délky 30–50 cm, z toho ocas dosahuje délky až 20 cm. Žije obvykle v blízkosti lidských staveb, a to i v centrech velkých měst včetně Prahy či Brna. Ve městech obývá půdy, opuštěné budovy, šachty a podobné objekty. Živí se zde potkany, zdivočelými holuby i odpadky z popelnic. Známa je také návštěvami chat a chalup, kde rozkousává izolace, zanechává trus i zbytky potravy, lidem mohou vadit také hlučné aktivity kun v období páření.

Kuna skalní, foto Franco Atirador, Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0

Níže uvádíme několik možností, jak se kuny zbavit, nejvíce se osvědčila metoda prudkého osvícení silným světlem spolu s pevnými zábranami.

Zábrany
V uzavřených nebo uzavíratelných prostorech se můžeme kuny zbavit i nastavením zábran. Kuna ovšem překoná téměř jakékoli zábrany, mimo silný plech a beton. Pokud se podaří všechny vstupní otvory zabezpečit, tak je vyhráno.

Pes
Do míst, kde se vyskytuje kuna, přiveďte psa alespoň jednou týdně, aby prostor označkoval. Pokud máte tuto možnost a prostor je pro značkování psa vhodný, kuna prostor nebude dále obývat.

Pachy
Kuna páchne úmyslně, kromě toho páchne i její trus, a to intenzivně. Prostor, který obývá kuna, rozptylte silně voňavé látky (valeriánové kapky, silné parfémy, čpavek). Kuna údajně uzná převahu těchto prostředků a teritorium opustí.

Odpuzovač hlodavců
Do míst, odkud chcete kunu vystrnadit, umístěte odpuzovač hlodavců (někdy nazývaný odpuzovač hlodavců a kun). Přístroj využívá vysoké citlivosti sluchu výše uvedených živočichů a jejich schopnosti slyšet zvukové signály v pásmu ultrazvuku. Plašič vysílá pro zvířata nepříjemné signály na hranici ultrazvuku, které jsou pomocí elektronických obvodů upraveny tak, aby si škůdci na zvuk přístroje nezvykli (automatická změna kmitočtu). Účinná plocha odpuzovače je v závislosti na členitosti prostoru do stovky metrů čtverečních. Ultrazvukový signál přístroje při použití v uzavřených popř. částečně uzavřených prostorách s možností odrazů od pevných ploch (stěny, podlaha, strop, nebo jiné stavební prvky, či větší pevné předměty) vyplní souvisle pomocí přímého signálu a odražených signálů celý chráněný prostor.

Plašiče pracují v kmitočtové oblasti kolem 20 000 Hz, která je pro člověka za hranicí slyšitelnosti, proto přistroj člověka neruší a neobtěžuje nepříjemným hlukem. Naopak pro prostory, kde to nevadí, se prodávají plašiče se slyšitelným zvukem. Výrobci v České republice jsou např. společnost Format 1 od Brna, Deramax z Valašského Meziříčí či plzeňská firma Limburský.cz. Některé plašiče mají slyšitelný zvuk pro prostory, kde to nevadí, další  s neslyšitelným zvukem. Cena přístroje je od nižších stovek korun, velikosti krabičky od bonbonů. Někomu se osvědčil, odborníci říkají, že si kuna rychle zvykne.

Světelný odpuzovač
Pokud kuny vstupují na půdu či do jiného prostoru, kde se nám jejich přítomnost nepozdává, jediným vstupním otvorem (vikýř, okno atd. ) stačí většinou do tohoto místa zavěsit plátěný pytlík s lidskými vlasy a kuny se tomuto místu poměrně spolehlivě vyhnou. Potíž nastává ve chvíli, kdy se dá do půdních prostor vstupovat mnoha místy, například otvory podél trámů pod střechou. V tomto případě pomůže naprosto spolehlivě o něco techničtější fígl. Stačí zakoupit silné svítidlo s prostorovým čidlem, které nasměrujeme do předpokládané trasy, po které kuny přicházejí.

Po vstoupení do prostoru čidla je pak nic netušící kuna prudce oslněna velmi silným světlem, takže z místa ve zlomku vteřiny mizí. Silné světlo podle nastavení za chvíli zhasne a je připraven na další nevítanou kuní návštěvu. Zatím co na nejrůznější zvukové plašiče, které by měly svým pískáním kuny plašit, si tyto šelmičky záhy zvyknou, na prudký záblesk světla, který je oslní, si zvyknout nedokážou. Řešení je levné, účinné a trvalé, bez negativního dopadu na populaci těchto krásných šelmiček, které s námi ve městě žijí a mimo jiné nám pomáhají biologicky bojovat nejen s přemnoženými městskými holuby, ale především s všudypřítomnými potkany.

Autoři: Mojmír Vlašín, Roman Zajíček; Ekol. poradna Veronica, AOPK

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 11. 4. 2024