Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Kontaminace půdy na zahrádce starou skládkou

30. 7. 2007

Obracím se na Vás s problémem, který mě velmi trápí.
Koupil jsem ve snaze přiblížit se přírodě zahradu v Brně - Soběšicích, abych zde mohl pěstovat rostliny bez chemie. Bohužel jsem během času objevil pozůstatky likvidace chatky předchozím majitelem, které se s tímto záměrem příliš neslučují. U potoka je hromada hlíny, pod kterou se skrývá různý stavební materiál, barevné kovy, sklo, nedokonalé spálené tuby a nádobky z umělé hmoty (!), umělohmotné desky, dýhy, asfaltové pásy atd. Nejde o nijak závratné množství, i když nevím kolik a co přesně ten pán do hlíny zakopal, zřejmě jen zboural chatu (cca 4x5 m) a část nebo všechen zbylý materiálu se mu nechtělo odvézt. Na střeše měl naštěstí plech a ne eternit. Odpad se zdá být navršen jen na jednom místě.Myslíte si, že je důvod k obavám? Jak zjistím, že půda na mé nové zahradě není vhodná pro pěstování jedlých plodin? Jak odebrat vzorky půdy a kam je poslat? Jak provést nejlépe ozdravení/sanaci zamořené půdy?

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Na naší zahradě jsme měli podobný problém, je to zavezená skládka, převrstvená jílem. Proto zde neryjeme, ale nastýláme, případně vytváříme postupně vysoké záhony. Pokud jde o Váš případ, podle rady Ing. Petruše (Brno) okamžitě všechny zbytky vykopejte až do hloubky 30 cm a odvezte na skládku. Pokud je to jen na jednom místě, osadila bych toto místo po uvážení nějakými rostlinami, které se nekonzumují, třeba bych na to místo zasadila řízky vrby, pokud máte děti, zasadila bych je do podkovy a později propletla a vytvořila jim tak vrbový domeček. Pokud vybráním těch věcí vznikne jáma, vyložila bych ji kobercem a přes to rybniční fólií a vytvořila tak jezírko (pokud se na to místo hodí), raději bych tam nepěstovala zeleninu. Vzorky si můžete odebrat sám a to nejlépe 2-3 směsné vzorky, z různých míst a různých hloubek. Pokud chce pěstovat zeleninu tak stačí vzorky do 30 cm, na místě, kde budete pěstovat ovocné stromy až do 75 cm.

Cena bude snad do 1000 Kč za vzorek na těžké kovy, pokud byste chtěl PAU (typ perzistentích organických sloučenin) tak je to o hodně dražší.

Pokud byste na základě rozboru zjistil, že Vaše půda obsahuje velká množství toxických kovů, je sanace dlouhodobou záležitostí a dělá se pomocí opakovaného pěstování odolných rostlin, které se vyvezou na skládku toxického odpadu. Postupně se pak dělají rozbory a zjišťuje se, jaký to mělo účinek. Na základě Vašich informací ale nepředpokládám, že by celá Vaše půda byla zamořená.

Autor: Helena Vlašínová; Ekologická poradna Veronica

Přečtěte si dále k tématu

Další dotazy z kategorie: Zahrady a zemědělství Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024