Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak řešit úklid odpadků v lesích?

4. 4. 2007

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou, týkající se čistoty lesů v Brně. Když jde člověk na procházku do lesa, všude kde se zrovna nachází má kolem sebe spoustu odpadků,... Já a moje přítelkyně se, když máme čas, snažíme krajině pomoci, vezmeme rukavice, igelitové pytle a sbíráme odpadky po ostatních, pytle následně hodíme do kontejneru. Rok od roku je ale situace horší a na celý areál lesů, konkrétně Brno-Lesná se prostě nedá stačit. Chtěl bych Vás poprosit o radu, jak můžu tuto situaci řešit? Mám dát dohromady skupinku lidí a založit malou organizaci, která by se této činnosti věnovala?!

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Dobrý den!
Obrátil jste se na Český svaz ochránců přírody a tak vám jeho jménem odpovím. Jsem ovšem zároveň i zastupitelem města Brna, a tak trochu odpovím i z hlediska této své funkce.

Pokud jde o ČSOP a konkrétně naši ZO Veronica, tak speciální akce na očistu lesa nepořádáme. Vycházíme totiž z toho, že nejsme zametači ani očišťovači (jak by nás ovšem různí lidi rádi viděli). Přesto to ovšem často nevydržíme a v rámci jiných akcí (například při sázení vánočních jedliček) les uklízíme, protože stejně jako vy to nemůžeme vydržet. Samotné odpadky nejsou nejproblematičtějším místem našich lesů ani lesů v okolí města, větší problémem je nevhodná skladba dřevin (smrk), jízda motocyklů a čtyřkolek, rozsáhlé černé skládky a černé stavby.

Město Brno a jeho organizační složky (například Lesy města Brna) utratí ročně jenom za úklid skládek miliony korun. Obecně - za odhazovaní odpadků je zodpovědný ten, kdo je odhazuje, ale jen teoreticky, protože prakticky nebývá nikdy přistižen (například městskou policií) a už několik vteřin po odhození je to nedokazatelné. Pak zodpovědnost přechází na majitele pozemků. Pokud jde o lesy, je to většinou Školní lesní podnik Křtiny patřící Mendlově universitě, Lesy ČR a Lesy města Brna (a celá řada dalších). Pokud jste schopen zjistit, kdo je majitel, je vhodné se obrátit při výskytu většího množství odpadu na něj. Pokud ne, obraťte se na příslušný úřad městské části (kontakt na ně naleznete zde).

Předpokládám, že vás tato odpověď neuspokojila. Pokud chcete být aktivnější v této věci - nabízím následující. Zorganizujete akci. Například úklid v lese, start tam a tam, rukavice a pytle s sebou, konec akce orientujete na příslušné sběrné středisko odpadů (seznam a otevírací doby). My vám pomůžeme s propagací akce. Bohužel naši organizátoři jedou na doraz a nemůžeme si dovolit organizování další akce.

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Ochrana přírody a krajiny Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024