Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Odpařování vody z nádrže

24. 4. 2007

Hezký dobrý den.

Zajímalo by mě, zda jde nějakým způsobem spočítat, kolik je možný odpar vody z bazénu (nádrže) (v l/m2/24 hod). A co všechno na to může mít vliv. Předem děkuji za informace.

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Pěkný den z Veroniky,
děkujeme za zajímavý dotaz, i když asi mimo náš obor. Doporučili bychom Vám, obrátit se asi na ČHMÚ, kteří měří potencionální evaporaci (vypařování) nebo na nějakou fyzikální fakultu. Vypařování (vody) je složitý proces, závisí na teplotě vody, okolí, ploše a také napětí nasycených par nad vodou. (Když bude nad vodou "mrak" nasycených vodních par, tak už vypařování nebude probíhat). Stručný popisuje na Wikipediii http://cs.wikipedia.org/wiki/Vypa%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD lépe v angličtině: http://en.wikipedia.org/wiki/Evaporation s krásnou rovnicí.

Na stránce http://www.grow.arizona.edu/Grow--GrowResources.php?ResourceId=208 najdete kalkulačku na "Váš" bazén. Zadáte rozměry (na hloubce to nezáleží) a jakousi konstantu, kterou bohužel pro ČR neznám. Dle: http://www.cbks.cz/sbornik05/prispevky/mozny1.pdf je to u nás cca 700mm = 275 inch (palců), do té kalkulačky. Takže pro bazén např. 1 x 1 metrů je to cca 7 kubíků za rok= 19 l/24/hodin/m2 (zde i na metr čtvereční) pro bazén 10x10m to vychází 100x více, tj. 700 kubíků za rok. Ale jak říkám, záleží na té konstantě a pak na těch všech dalších parametrech, děj není (zcela logicky) lineární. Tato voda ovlivňuje mikroklima (tj. klima nejbližšího okolí bazénu), ale obávám se, že nikdo neví, jak přesně. Uplatňuje se samozřejmě faktor větru, který vše mění. Lze třeba dnes říci, jak změnila podnebí nějaká nová vodní nádrž, ale bazén je příliš malý. Nevíme, kteří botanici by mohli tento "mikro" vliv zkoumat.

P.S. Mnohem lépe jde kvantifikovat např. množství pitné vody, které se v domovních bazénech "ztrácí" či množství ušetření el. energie (či přepočtena na CO2) pokud bazén dohříváme solárním termickým kolektorem a ne elektřinou - jak to mají např. na známém bazénu na Rusavě.

Autor: Petr Ledvina; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Voda Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024