Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak eliminovat přemnožení kloše jeleního

30. 8. 2006
Dobrý den, v lesích za naším domem došlo k přemnožení kloše jeleního. Nekoušou, ale nalétávají na člověka, za minutu i 20ks, motají se do vlasů atd. je to velice nepříjemné. Rád bych se zeptal, jestli a jak lze přemnožení klošů eliminovat / předcházet. Děkuji.
Doporučení Ekologické poradny Veronica

Dobrý den !
Kloš jelení /Lipoptena cervi / je skutečně obtížný hmyz. Převážná většina samic hmyzu klade po oplození vajíčka - u  klošů je tomu jinak. Samice totiž rodí dospělé larvy, které se hned kuklí. Vývoj larev probíhá ve speciálně upravené jakési děloze, kde jsou vyživovány"mléčným" výměskem z přídatných žláz. Tato zvláštní forma živorodosti se nazývá adenotrofní viviparie. Toto umožňuje klošům se množit bez většího ovlivnění počasím. Jedinou formou je redukce počtu jelenů, srnců ale i divočáků v dané lokalitě. Je známo, že počty zvěře spárkaté jsou u nás někde až desetinásobně větší, než by měly být. Vzhledem k neexistenci velkých predátorů, hlavně rysa, je otázka stavů zvěře v kompetenci Českomoravské myslivecké jednoty a dalších správců honiteb.

Pro repelentní účinky je možno zvolit silnou voňavku (ale musí být skutečně silná a musí jí být hodně) a nebo výluh koření hřebíčku v alkoholu (20 ks do 2 dc, 40 –50 % alkohol, týden odstát).

 

 

Autor: Mojmír Vlašín; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Živočichové Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024