Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak neznečišťovat odpadní vody zbytky chemikálií?

6. 9. 2006

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat na oplachování rukou či nářadí zašpiněných např. brzdovou kapalinou Syntol HD či různými oleji (při opravě auta a pod.). Může takto znečištěná voda přijít do městské kanalizace (s čističkou, pravděpodobně biologickou) aniž by uškodila?

Děkuji za odpověď

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Odpovím Vám trochu zeširoka. Oleje i brzdové kapaliny (stejně jako ředidla, barvy, další chemikálie) a předměty jimi znečištěné - hadry, plechovky, piliny patří mezi NEBEZPEČNÝ odpad. Nesmí se vyhazovat do popelnice, ale buď do sběrných dvorů (pokud ve Vaši obci máte) či v rámci tzv. mobilního sběru, který v každé obci musí být minimálně dvakrát ročně.

Na čištění proto doporučuji různé hadry, na podlahu či venkovní prostranství piliny. Tyto všechny znečištěné předměty (včetně zbytků tekutin) pak schraňovat a časem odvést do sběrného dvora. Zbytky "skoro" čistých rukou už bohužel musíte normálně umýt a není jiná možnost než to pustit do kanalizace. Zcela čisté oleje na čističce zas tak nevadí (problém jezanášení trubek), horší je to se všemi příměsi, které ony obsahují. Proto radím minimalizovat ono oplachování na nezbytné množství.

Každopádně zbytky brzdových kapalin či olejů nedávejte mezi komunální odpad ani je nelijte do výlevky.

Autor: Petr Ledvina; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Voda Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 3. 2024