Ochrana soukromí

Ekologický institut Veronica používá soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i k anonymnímu monitorování návštěvnosti našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním cookies pro účely sledování návštěvnosti. Více informací o ochraně osobních údajů.

Logo Ekologický institut Veronica
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
Obrázek Ekologické poradny Obrázek časopisu Veronica Obrázek Centra Veronica Hostětín
CZ | EN

Jak na solární ohřev vody?

15. 8. 2006

Dobry den

Cital som knihu Solarni systemy navrhy a stavba svepomoci a nasiel som tam kontakt tuto organizaciu a kedze sa venujete aj solarnym systemom obraciam sa na vas s prosbou o radu:

Do ocelovej akumulacnej nadoby zapojenej k drevoplynovemu kotlu s objemom 2000L chcem zhotovit 2 vymenniky - pre solarny ohrev a pre TUV v lete (asi 8m2 kolektorov).
1. Z akeho materialu je vhodne ich zhotovit? Nesposobia vymenniky z Cu rurky vznik elektrolytickej korozie?
2. Aku plochu by mal mat vymennik pre prietokovy ohrev TUV ak by mal sluzit pre asi 4 clennu domacnost? Rozvod TUV je z pozinkovanych trubiek.
3. Ako je to riesene u predavanych bojlerov?
4. Ako sa riesi detail prechodu cez okraj nadoby?
5. Je mozne chranit akumulacnu nadrz nejakym naterom z vnutra? Aky nater je vhodny na tento ucel? Som vdacny za akekolvek napady.

Dakujem a prajem pekny den!

Doporučení Ekologické poradny Veronica

Budu odpovídat a jednotlivé dotazy dle svých zkušeností:

- Do ocelovej akumulacnej nadoby zapojenej k drevoplynovemu kotlu s objemom 2000L chcem zhotovit 2 vymenniky - pre solarny ohrev a pre TUV v lete (asi 8m2 kolektorov). 1. Z akeho materialu je vhodne ich zhotovit? Nesposobia vymenniky z Cu rurky vznik elektrolytickej korozie?
Kombinace černé oceli a mědi je možná. Možná není kombinace zinku a mědi, resp. možné je zapojit zinkové potrubí před měděné, opačně to možné není (nesmí být měděné potrubí před zinkem ve směru toku). U oběžných systému musí být jakákoliv kombinace zinku a mědi vyloučena.

- 2. Aku plochu by mal mat vymennik pre prietokovy ohrev TUV ak by mal sluzit pre asi 4 clennu domacnost? Rozvod TUV je z pozinkovanych trubiek.
To vám bohužel nedokážu odpovědět. Plocha většinou vychází dost velká, takže vhodnejsí je řešit tento problém pomoci tzv. nádrže v nádrží. Vnitřní nádrž má sice malou předávací plochu, ale velký objem (třeba 100 až 200 litrů) takže se při spotřebě okolo 80 litrů bohaté stačí průběžně ohřívat.

- 3. Ako je to riesene u predavanych bojlerov?
Nádrž v nádrží, nebo je přímo v bojleru pitná voda. Výjimečně je používaný průtokový ohřev, někdy je to řešeno pomoci deskového výměníku.

- 4. Ako sa riesi detail prechodu cez okraj nadoby?
Svářením. Pokud trváte na měděném výměníků, potom je nejjednodušší spojit měděnou trubku s vevařenou černou fitinkou. Nebo se můžete vnitřnímu výměníků zcela vyhnout a zvolit externí deskový výměník a dovnitř nádrže pak umístit tzv.stratifikační trubici.

- 5. Je mozne chranit akumulacnu nadrz nejakym naterom z vnutra? Aky nater je vhodny na tento ucel?
Záleží na koncepci. Pokud bude nádrž tlaková a systém bude uzavřeny pak nátěr není nutný. Pokud bude nádrž otevřena, pak je nátěr možný, ovšem jaký to je samozřejmě otázka. Nejspíše epoxidový. Pokud bude nádrž nízkotlaká s otevřenou expanzi, pak sice hrozí koroze, ale nátěr není prakticky možný, neboť je potřeba ji zavařit a závěrečné sváry a jejich okolí budou vždy holé. (samozřejmě ještě je možné vytvořit revizní otvor, ale to je složitost navíc). Myslím že životnost ocelové nádrže z tlustého plechu je i u systému s volnou expanzi dostatečná, presahujíci dobu patnácti let.

Autor: Ludvík Trnka; Ekologická poradna Veronica

Další dotazy z kategorie: Ekologické stavění Ekologická poradna Veronica

Ekologická poradna
je tu pro Vás

Mám dotaz

Celkový počet odpovězených dotazů 432. Nenašli jste zde odpověď na Váš dotaz, přečtěte si ještě poradnové články z časopisu Veronica nebo nám položte nový dotaz.

 nebo
 Kč
Logo Darujme.cz
   

© ZO ČSOP Veronica – aktualizováno 18. 4. 2024